lijepo hodočašće

FOTO Hodočasnici župe Presvetog Trojstva iz Nedelišća posjetili svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu i spomenik hrvatskoj himni

Župa Presvetog Trojstva, ove subote 26. listopada 2024. godine svojim, sada već tradicionalnim zavjetnim hodočašćem, pohodila je Trški Vrh i svetište Majke Božje Jeruzalemske na tom briježnom vrhuncu u Župi Krapina

Ovo hodočašće naše Župe započelo je prvim pohodom 19. listopada 2019. godine i pohranom “Zagovora Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu” u prostorima ove Crkve.


Nakon dolaska na Trški Vrh bila je zajednička ulazna procesija. Misu je služio župnik u zajednštvu sa župnim vikarom vlč. Josipom Špoljarićem. Na Trški Vrh pobožni hodočasnik ide okrijepiti dušu pred čudotvornim kipićem Majke Božje Jeruzalemske i obogatiti se upoznavanjem čudesne povijesti toga kipa i njezina prošteništa.

Nakon Trškog vrha hodočasnici su se uputili u Risvicu, gdje se nalazi spomenik hrvatskoj himni. Kod spomenika su svi zajedno zapjevali hrvatsku himnu.


Spomenik hrvatskoj himni „Lijepa naša“ okružen je ruševinama Cesargrada i kapelom Majke Božje Risvičke, nalazi se na ulasku u općinu Kumrovec, na cesti Klanjec-Kumrovec, u zaštićenom, značajnom krajoliku Zelenjaku, okružen šumovitim padinama klanca rijeke Sutle.


Spomenik su podigli povodom 100 godina himne Braća Hrvatskog Zmaja i to u čast njenom autoru Antunu Mihanoviću. Danas službena himna Republike Hrvatske prvi je puta objavljena u 10. broju “Danice” 1835. a 1846. uglazbljuje ju Josip Runjanin. Do kraja stoljeća pjesma postaje vrlo popularna među Hrvatima i dobiva nov naziv prema prvim stihovima – “Lijepa naša domovino”.


Spomenik visok 13,2 metara velikom narodnom svečanošću i uz mnogobrojno mnoštvo otkriven je 24. studenog 1935. Na spomenik je uzidana spomen ploča s prvim stihovima himne, reljef koji prikazuje Antuna Mihanovića i uklesan natpis.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije