S 3 NA 2 SATA

NE ZABORAVITE Noćas pomičemo kazaljke na satu, počinje zimsko računanje vremena

Večeras, u noći sa subote na nedjelju, pomičemo kazaljke na satu za jedan sat unatrag, čime započinje zimsko računanje vremena

U 3 sata ujutro kazaljke će se pomaknuti na 2 sata, što će donijeti sat vremena više sna, ali i raniji zalazak sunca u nadolazećim danima.

Pomicanje sata prema zimskom računanju vremena dio je dugogodišnje prakse koja se provodi u mnogim europskim zemljama, uključujući i Hrvatsku. Cilj ove promjene prvotno je bio bolje usklađivanje dnevne svjetlosti s radnim i društvenim aktivnostima, no posljednjih godina sve više građana i stručnjaka izražava zabrinutost zbog utjecaja na bioritam i zdravlje ljudi.

Odluka o ukidanju sezonskog pomicanja sata već je donijeta u Europskom parlamentu, ali još nije implementirana na razini svih država članica Europske unije. Iako je 2021. godina bila predviđena kao zadnja za promjene, pandemija i politička neslaganja odgodili su provedbu odluke.

Podsjećamo građane da provjere i ručno prilagode svoje satove, ako ne posjeduju uređaje koji to automatski čine. Zimsko računanje vremena trajat će sve do proljeća, kad ćemo ponovno pomaknuti kazaljke i prijeći na ljetno računanje vremena.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije