GRAD PRELOG

MEĐU NAJBOLJIMA Prelog u vrhu Hrvatske prema izdvajanju za subvencije poduzetnicima i obrtnicima

Prelog se ponovno našao među najboljima u još jednom zanimljivom istraživanju

Radi se o istraživanju, odnosno analizi podataka FINE – konsolidirani izvještaj o izvršenju proračuna u 2023. godini, o izdvajanju za subvencije poduzetnicima i obrtnicima, gdje se Prelog našao pri samom vrhu.

„Poduzetnici i obrtnici pokretač su našeg razvoja. Oni su ti koji stvaraju novu ekonomsku vrijednost, oni stvaraju nova radna mjesta, ali ono najbitnije – oni su inovatori i kreatori, koji svojim idejama mijenjaju naš kraj i društvo nabolje. Kao gradonačelnik Preloga iznimno se ponosim svim našim uspješnim poduzetnicima i obrtnicima, koji doprinose našem razvoju i razvoju cjelokupnog Međimurja. Grad Prelog i ja osobno uvijek ćemo im biti partneri i otvoreni za suradnju!“, istakao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

I u prošloj godini, koja je zahvaljujući inflacijskim pritiscima i poremećajima u opskrbnim lancima nastavila trend izazovnog razdoblja, naši gradovi poticali su poduzetništvo i obrtništvo putem različitih mjera; od potpora za poduzetnike početnike, samozapošljavanje i zapošljavanje, izradu poslovnih planova, pa do onih namijenjenih nabavljanju opreme, najmu i uređenju poslovnog prostora, stručnom usavršavanju, digitalizaciji poslovanja, ugradnji solarnih panela, itd.. Kako bi se uštedio novac i olakšalo poslovanje, poduzetnicima se „išlo naruku“ i kroz, primjerice, povlaštene cijene zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za proizvodne pogone, osiguranje i povoljni najam prostora za coworking i edukaciju kao i subvencioniranje kamata na kredite. Uz to, mnogi gradovi ulagali su u infrastrukturu i stvaranje boljih uvjeta u svojim gospodarskim zonama, ali i sufinancirali brojne manifestacije, sajmove i ostale vrste događanja kako bi malim poduzetnicima i obrtnicima omogućili što veću vidljivost i promociju te potaknuli njihovu konkurentnost na domaćem i stranim tržištima.

Prošle godine ukupno su 104 grada izdvojila sredstva za potpore poduzetnicima i obrtnicima, a od toga 41 grad više od 10 eura po stanovniku, njih 15 više od 20 eura dok je među 10 najbolje rangiranih gradova izdvojeno od 24,23 do 58,50 eura per capita. Na prvom je mjestu Pula s iznosom od 58,50 eura, a slijede je Kaštela koja su dala 56,78 po stanovniku. Treći je Poreč s 49,43 eura, niz nastavlja Solin s 41,54, zatim ide Samobor s 39,84 eura, potom Šibenik koji je izdvojio 37,63 eura. Među top 10 su i mali gradovi Prelog, koji je izdvojio 32,88 te Čabar 31,49 eura. Nakon njih je Ivanec s iznosom od 24,78 eura per capita, a listu zatvara još jedan mali grad, Grubišno Polje, koje je za ovu namjenu izdvojilo 24,23 eura po stanovniku.

Potpore poduzetnicima i obrtnicima kod 34 grada čine preko jedan posto udjela u proračunu, a kod njih 14 preko dva posto. Kod deset najbolje rangiranih za ovu je namjenu izdvojeno 2,57 i 7,73 posto. Najviše je izdvojio Grad Kaštela, čak 7,73 posto budžeta, slijede ga Solin i Pula s udjelom od 4,79 odnosno 4,49 posto. Grad Ivanec za ove je potpore dao 3,85 posto, Čabar 3,70, a Šibenik 3,10 posto proračuna. Ostatak rang liste najboljih čine još Prelog, Omiš, Mursko Središće i Samobor čiju se udjeli kreću u rasponu od 2,57 do 2,84 posto.

U apsolutnim brojkama očekivano najveće povećanje je u velikim gradovima uz iznimku dvaju srednjih. U 12 gradova povećanje je preko 100 tisuća eura, a u 10 najbolje rangiranih kreće se između 181.941 tisuću i 1.492.680 eura. Vodeći je Split na koji se odnosi potonji iznos, a zatim Pula koja je izdvojila 1.033.470 eura više nego u prethodnoj godini. Slijedi Velika Gorica s uvećanjem od 569.132 eura, nakon nje su Kaštela s uvećanjem od 415.661, a na sredini liste je Varaždin čije je uvećanje 330.110 eura. Među Top 10 su još Šibenik, Rijeka, Čakovec, Solin i Poreč koji su za subvencije poduzetnicima i obrtnicima u 2023. godini izdvojili između 181.941 i 310.110 eura više nego u godini ranije.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije