video

NEUGODNO ISKUSTVO Poljoprivrednicima u Peklenici kombajn propao u zemlju

"Propao sam u zemlju" u Murskom Središću - nije samo izreka! Jer ne prođe ni jedna žetva pšenice ili berba kukuruza da se na nekom polju iznenada ne otvori duboka rupa u koju poljoprivrednici sa svojim radnim strojevima doslovno propadnu

U najnovijem slučaju u zemlji je zapeo kombajn. Istražili smo što se događa s tlom oko tog međimurskog grada, piše magazin.hrt.hr

Manuel Novak ratar iz Peklenice mirno je kombajnirao kukuruz kad mu je prvi dio kombajna naglo propao u zemlju. Dogodilo se u jednom trenutku i, kaže – nije bilo ugodno.

Zvuči čudno, ali na području Murskog Središća takvi događaji gotovo se prenose s generacije na generaciju. Manuelov otac, slično je doživio tri puta.

– Teško je bilo, teško. Najviše se straha pretrpi. Vi samo idete s kombajnom ravno i samo odjednom ne znate gdje ste, prisjeća se Siniša Novak.

Kilometri zatvorenog rudnika

Uzrok ovakvih šokantnih situacija kilometri su podzemnih hodnika nekadašnjeg rudnika ugljena zatvorenog 1972. Vlasnik mu je bila bivša država, a pravnim se sljednikom sada ne smatra nitko. Pa zatrpavanje jama plaća Grad Mursko Središće.

– Bio sam ja i u Ministarstvu i u Saboru govorio o tome, međutim nema tu nekog rješenja. Onda sam molio da nam barem refundiraju troškove. Za sad je ‘status quo’ Nekakav, kombajn ide, traktor ide, propadne – mi saniramo. Hvala Bogu nije bilo nekih povreda, žrtava, kaže gradonačelnik Dražen Srpak.

Do kada?

Vlasnica zemlje u koju je Manuel propao sa svojim kombajnom, baka je Marija Hatlek iz Križovca. Zbog svega još ne može doći k sebi.

Podzemne hodnike starog rudnika nemoguće je zatrpati, pa ovakve slučajeve ovdašnji poljoprivrednici nažalost mogu očekivati još godinama. Dok se slojevi zemlje sami ne stabiliziraju, navodi magazin.hrt.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije