FOTO: Smotra međimurskog folklora u Donjoj Dubravi

Kotač s kolovrata, koji je simbol Smotre međimurskog folklora, zakotrljao se daleke 1974. godine u Donjoj Dubravi i uspješno brodi i danas. U subotu i nedjelju u tom je mjestu održana 17. Smotra međimurskog folklora.

Smotra je započela mimohodom sudionika uz pratnju tamošnjeg Puhačkog orkestra i svečanim otvorenjem u dvorištu Doma kulture Zalan uz pjevačku skupinu tamošnjih umirovljenika. Manifestaciju je simboličnim puštanjem golubice otvorila Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije.

U ime Općine Donja Dubrava čuvare kulturnog blaga Međimurja i goste pozdravio je predsjednik Općinskog vijeća Željko Kovač, prof. Program smotre nastavljen je u školskoj sportskoj dvorani. Za sudjelovanje je bio prijavljen rekordan broj folklornih skupina, njih dvadeset i dvije.

U subotu su nastupili KUD “Seljačka sloga” Donja Dubrava, KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, KUD “Mihovljan” Mihovljan, KUU”Zvon” župne zajednice Mala Subotica, KUD “Strahoninec” Strahoninec, KU “Seljačka sloga” Prelog, KUD “Bilje” Bilje Osiječko baranjska županija, KUD “Domašinec ” Domašinec, KUD Općine Donji Kraljevec i KUD “Šokadija” Lipovac Vukovarsko srijemska županija.

U nedjeljnom programu sudjelovali su KUD “Sv.Jeronim” Štrigova, uslijedili su nastupi KUD “Dr. Vinko Žganec” Vratišinec, KUD “Donji Vidovec” Donji Vidovec, KUD “Zasadbreg” Zasadbreg, KUD “Fijolica” Orehovica, KUD “I.M.Kantor” Sveta Marija, KUD “Mačkovec” Mačkovec, KUD “Kotoriba” Kotoriba, KUD “Sv. Ana” Odranski Obrež Zagrebačka županija, KUD “Kaštel” Pribislavec, HKUD “Goričan” Goričan i KUD “Belica” Belica.

Njihove nastupe pratila je stručna komisija u sastavu Stjepan Sremac, etnolog i Nikola Matulin, prof. glaz., a program je oba dana vodila Janja Kovač. Članovi komisije naknadno će odlučiti tko će nas predstavljati na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima. Treba spomenuti veliki angažmana KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava na čelu s predsjednikom Sašom Šoparom koji su organizacijski posao odradili odlično.

Suorganizator je bila Zajednica HKUU Međimurske županije, a pokrovitelj Općina Donja Dubrava. U dva dana blizu tisuću plesača, pjevača i svirača predstavilo je narodno blago svoga kraja. Hvala im na tome! Izdržali su, iako su bile paklene vrućine. To je dokaz, da ono što volimo, nije nam teško izdržati!

Međimurje je ponovno dokazalo koliko se ponosi svojom kulturnom baštinom i radi na njezinom očuvanju. Iduća Smotra međimurskog folklora održat će se za dvije godine.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije