SITNICE

ZA BOLJE UVJETE Romsko naselje Sitnice dobiva multikulturalni centar – korak prema boljoj budućnosti

Romsko naselje Sitnice jedno je od uređenijih u Međimurju. Ima provedenu struju, vodu, kanalizaciju, asfaltirane ceste

A njegovih 700-tinjak mještana uskoro dobiva i multikulturalni centar – mjesto za edukacije, društvene događaje, ali i boravak djece.

Ovako izgleda svakodnevica gospodina Kalanjoša. Kad stigne s posla, valja pripremiti drva za ogrjev da obitelj bude na toplom.

– Svako jutro se dignem u pola 6, popijem kavu, pospremamo djecu, vozim ih u vrtić, do tri radim, pokupim djecu i natrag doma, ispričao je Slađan Kalanjoš, mještanin Sitnica, piše HRT.

Žive skromno. Ove dvije prostorije su im sve. Tata Slađan želi dograditi kuću.

– Imam doma materijal koji sam isplatio, druge godine planiram uzeti kredit da sagradim sve kompletno što moramo od uvjeta. Fali jedan dnevni boravak s kuhinjom i sanitarni čvor, otkrio je.

Mama Sanela, inače trgovkinja po struci, trenutačno je kućanica.

– Ručak, zadaće, pa onda malo igranja i tako nam je svakodnevno, otkrila je Sanela Oršuš te dodala da joj je predivno ovdje kako je u drugim naseljima.

U ovoj se kući ne zaboravlja materinski bajaški jezik, no hrvatski se uči odmalena.

– Pišem zadaću iz matematike, uopće nije teško, zadaci su jako laki, rekla je Anela Oršuš, učenica 4.a razreda OŠ Mursko Središće te dodala da joj je hrvatski najdraži predmet.

Potreba za zajedničkim prostorom za edukacije, društvene događaje, boravak djece

U Sitnicama živi 700-tinjak mještana, a unatrag 20 godina u infrastrukturu sela mnogo se ulagalo. Ipak, nedostaje objekt društvene namjene.

– Dosada nismo imali nikakav objekt, nigdje se nismo mogli skupiti, da bismo sjeli, razgovarali, održavali neke sastanke, kazao je Milorad Mihanović, predsjednik Mjesnog odbora Sitnice.

Kamen temeljac novog, modernog multikulturalnog centra – korak je prema boljoj budućnosti, piše HRT.

– Nećemo reći da je sve idealno ali u procesu koji traje već desetljećima je sve bolje i bolje. Od pohađanja vrtića, školovanja. Svaki korak kod njih i taj najmanji na bolje je barem dva za nas stanovništvo koje smo većinsko, rekao je Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća.

Za prvu fazu gradnje osigurano je 560 tisuća eura, a centar bi trebao biti u funkciji nagodinu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije