Najvažnije je juhu kušati i začinjavati 'u hodu', te se osloboditi ideje da treba točno slijediti recept
Relativno je jednostavno skuhati juhu; ubacite sastojke u lonac i
ostavite da se lagano krčkaju; no ponekad male
pogreške, poput dodavanja previše soli ili stavljanja svih
sastojaka odjednom, unište okus ili teksturu. Zato su
profesionalni kuhari podijelili svoje male tajne i pogreške
koje ljudi po njima najčešće rade kod pripreme juhe,
prenosi Huff
Post.
1. Previše ili premalo soli : Najvažnije je kušati i juhu
začinjavati ‘u hodu’, te se osloboditi ideje da treba točno
slijediti recept. Dok se juha kuha, tekućina isparava, a
slanost se povećava pa za najbolje rezultate stručnjaci
preporučuju postupno dodavanje soli. ‘Soli treba
staviti malo na početku, malo tijekom kuhanja i opet
malo na kraju, kad je juha skoro gotova’, rekao je
Einav Gefen, kuhar u ugostiteljskoj tvrtki
Restaurant Associates.
2. Ubacivanje svih sastojaka odjednom: Iako
juha podrazumijeva kuhanje svih sastojaka, to ne znači
da treba u kipuću vodu samo ubaciti meso i povrće.
Ako koristite, na primjer, luk, nemojte ga samo skuhati,
savjetuje glavni kuhar Coastal Soups, Ben
Goodnick.
‘Luk treba barem malo pirjati prije dodavanja tekućine’,
kaže Goodnick i preporučuje pirjanje luka dok ne postane
proziran ili dok se skroz ne poprži, ovisno o vrsti i ‘težini’
juhe. ‘To čini okus slađim, mekšim i složenijim’, dodaje. Isto
tako, kaže, svježe začinsko bilje treba staviti na kraju, a
ne na početku. ‘Prvo propirjajte aromatičnu bazu (luk, češnjak,
mrkvu, celer, đumbir) i zapržite proteine (kobasica, piletina,
govedina, panceta, slanina)’.
3. Nedovoljno dugo kuhanje: Za dobru juhu treba
vremena, a kada je pripremate, pravi je način niska
temperatura i dugo kuhanje. ‘Najbolje je sve lagano
kuhati, dajući svim sastojcima vremena da prožmu okuse i
stvore uravnoteženo i ukusno jelo’, kaže Gefen; pa
ovisno o sastojcima koje koristite, juhu kuhajte od 45
minuta, do sat i pol.
4. Držanje lonca poklopljenog: Poklopiti juhu ili ne, ovisi
o vrsti juhe, no općenito, Gefen kaže da poklapa juhe na
bazi mahunarki, kako bi se smanjilo isparavanje i izbjegla
pregusta juha, dok većinu drugih juha ostavlja otklopljene i
kuha na laganoj vatri, da lakše kontrolira koliko je tekućine
isparilo.
5. Kuhanje svih sastojaka jednako: Kako biste bili sigurni
da je sve u juhi idealno skuhano; bez hrskavog krumpira ili
kašaste mrkve; sastojke stavljajte prema tome koliko se
dugo trebaju kuhati. ‘Ako radim juhu od plodova mora, prvo
počnem pirjati tvrđe povrće poput krumpira’, kaže chef,
‘Sve se mekše ili smrznuto povrće može dodati i
kasnije, a zadnja stvar koja se stavlja su morski plodovi,
budući da im treba samo nekoliko sekundi’.