postoji logika

EVO I ODGOVORA GRADA “Zašto kružni tok kod ulaza u I OŠ nije bio riješen tijekom ljeta?”

Gradska vijećnica Vesna Baranašić Horvat, mama dvoje osnovnoškolaca, oglasila se povodom nedavno objavljene najave o rekonstrukciji vodovodne mreže u Ulici Ivana Mažuranića i Tome Masaryka te izgradnje kružnog toka na tom području

Njezin komentar dolazi nakon što su Međimurske vode najavile početak radova 28. listopada, koji će trajati do sredine prosinca, a potom će krenuti i izgradnja kružnog toka. Vijećnica je izrazila zabrinutost zbog toga što radovi dolaze u nezgodnom trenutku, kada školska godina već traje, te se zapitala zašto isti nisu obavljeni tijekom ljetnih praznika. Odnosno, prije izradnje kružnog toka u Ulici S. Radića.

“Prva osnovna škola Čakovec, najveća osnovna škola u gradu, već godinama trpi zbog nedovoljnih kapaciteta, a učenici viših razreda svakodnevno dolaze na nastavu u središte grada. Već u ožujku ove godine uputila sam apel Gradskom vijeću da se hitno uredi pješačka staza od Ulice Ivana Mažuranića do ulaza u školsko dvorište zbog sigurnosti učenika. Srećom, ta je staza gotovo u cijelosti napravljena tijekom ljeta, ali sada se suočavamo s novim problemom – pristup školi iz smjera Ulice Kralja Tomislava je već mjesecima blokiran zbog radova na privatnoj zgradi, dok je prilaz s Mažuranićeve ulice i dalje vrlo nezgodan. Ovdje prometuju školski autobus, vozila Depadanse Doma za starije i nemoćne osobe te građani koji koriste javni parking.”

Baranašić Horvat naglasila je kako već godinama učenici Prve osnovne škole rade u teškim uvjetima zbog premalog prostora i neprikladne organizacije smjena, posebno u usporedbi s uvjetima u Drugoj i Trećoj osnovnoj školi. Izgradnja Područne škole Sjever (Četvrta osnovna škola) stoga je jedan od prioriteta Grada Čakovca.

“Generalno pozdravljam izgradnju kružnog toka jer je to nešto što je nužno, ali postavljam pitanje zašto se radovi nisu obavili tijekom ljeta kada učenici nisu u školi? Zašto se sada, kada su djeca svakodnevno u prometu, kreće s radovima koji će trajati do Adventa, a nakon toga će se tek krenuti s rekonstrukcijom ceste?” upitala je vijećnica. Posebno je kritizirala članove Nadzornog odbora Međimurskih voda, Juricu Horvata i Josipa Vargu, koji su, prema njezinim riječima, propustili osigurati pametnije planiranje radova kako bi se izbjegao kaos u prometu u blizini škole.

Baranašić Horvat također je usporedila ovaj slučaj s izgradnjom kružnog toka kod Stop-shopa, koji je izgrađen tijekom ljetnih mjeseci. “Zašto je taj kružni tok bio prioritet, a ne ovaj u blizini samog središta grada, gdje svakodnevno prolazi veliki broj učenika?” upitala je.

Grad Čakovec odgovara: “Postoji logika u vremenskom planiranju radova”

Na upit o kritikama koje je iznijela vijećnica Baranašić Horvat u medije, Grad Čakovec je brzo odgovorio pojašnjenjem. Istaknuli su kako je raskrižje Mažuranićeve ulice i Ulice Toma Masaryka jedno od najopasnijih u središtu grada, a o potrebi njegove rekonstrukcije govorilo se već duže vrijeme, no ništa nije poduzeto sve do aktualnog gradskog mandata.

“Za početak radova bilo je potrebno riješiti niz predradnji, poput imovinsko-pravnih odnosa, evidentiranja pješačke staze, izrade projektne dokumentacije te dogovora s raznim komunalnim poduzećima poput Međimurskih voda, Elektru Čakovec, T-com i Međimurje plin. Sve ove radnje zahtijevaju vrijeme, posebno kada se kreće od nule. U nekoliko navrata o svemu tome se raspravljalo na sjednicama Gradskog vijeća”, pojasnili su iz Grada.

Dodali su kako se izvođenje radova prvotno planiralo za ljetne mjesece, no jedna od javnih nabava koju su provodile Međimurske vode bila je poništena, što je dodatno odgodilo radove. “Imali smo dvije mogućnosti: ili započeti radove na ljeto, završiti ih i onda pustiti da Međimurske vode prekopavaju novouređenu prometnicu, ili pričekati par mjeseci da završe postupak javne nabave. Mišljenja smo da je naš izbor logičan”, poručili su.

Iz Grada su također naglasili kako je Čakovec suočen s velikim brojem građevinskih radova zbog dugogodišnjeg zanemarivanja prometne mreže. “Razumijemo da trenutačne gužve u prometu stvaraju frustracije, ali ni cesta ni pješačka staza ne mogu postati sigurnije bez građevinskih radova. Obavljanje svih rekonstrukcija isključivo tijekom ljetnih mjeseci nije realna opcija jer bi ti zahvati trajali desetljećima.”

Na kraju, iz Grada su pozvali sve sudionike u prometu na strpljenje, posebice roditelje i dostavna vozila u blizini škole, uz napomenu da će radovi biti obavljeni u tri faze, što će omogućiti privremenu regulaciju prometa kako raskrižje ne bi bilo potpuno zatvoreno.

Nakon završetka radova, Grad obećava sigurnije raskrižje, bolju protočnost prometa te lakši i sigurniji pristup učenicima Prve osnovne škole, kao i korisnicima Depadanse Doma za starije i nemoćne.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije