5. godinu zaredom

DOMINACIJA Belica na vrhu po odvojenom otpadu petu godinu zaredom

Ispred ostalih, Međimurje i Belica pokazuju da održivost nije samo puka obveza, već način života

Međimurje još jednom pokazuje kako je daleko ispred ostatka Hrvatske po odvojenom prikupljanju otpada, a na samom vrhu te ljestvice već petu godinu zaredom nalazi se općina Belica. S impresivnih 73,70% odvojenog otpada u 2023. godini, Belica predvodi popis od devet međimurskih općina i gradova koji su zauzeli prvih devet mjesta u Hrvatskoj. Među njima su Domašinec (68,79%), Sveta Marija (68,12%), Dekanovec (67,95%) i Prelog (66,95%).

Činjenica da od 13 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj s postotkom odvajanja otpada iznad 62%, njih čak 12 dolazi iz Međimurske županije, govori sama za sebe. Međimurje je jedina županija u zemlji koja prelazi prosjek od 50%, dok nacionalni cilj od 50% recikliranog otpada, postavljen za 2020. godinu, već odavno ne predstavlja izazov za ovu regiju.

Međimurska županija – lider u odvojenom otpadu

Međimurska županija s prosjekom od 54,7% odvojenog otpada postavlja standarde za cijelu Hrvatsku, zahvaljujući ne samo visokoj ekološkoj svijesti svojih građana, već i učinkovitosti komunalnih poduzeća. Za usporedbu, iza Međimurja slijede Varaždinska županija s 43% i Koprivničko-križevačka županija s 38%.

Rekordne brojke unatoč izazovima

Sukladno ciljevima Europske unije, Hrvatska mora do 2030. godine postići stopu recikliranja od 70%, no Međimurje je na dobrom putu da taj cilj ostvari i prije zadanog roka.

Ispred ostalih, Međimurje i Belica pokazuju da održivost nije samo puka obveza, već način života.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije