SVIJET PARKOURA

NEDELIŠĆE Ne propustite prvo prvenstvo Hrvatske u Parkouru – novoj gimnastičkoj disciplini

Parkour je nova gimnastička disciplina koja sve više dobiva na popularnosti diljem svijeta, ali i kod nas

Zbog velike ekspanzije pod svoju granu stavila ga je Svjetska gimnastička federacija (FIG), a i Hrvatski gimnastički savez pokrenuo je službena natjecanja.

Dvorana MESAP-a u Nedelišću upisat će se 19. listopada 2024. u povijesne knjige hrvatskog parkoura i ugostiti natjecatelje iz osam hrvatskih klubova.

Više od 110 najboljih hrvatskih parkourista i parkouristica svih uzrasta tako će se ove subote boriti za medalje i titule prvih hrvatskog prvaka i prvakinja u disciplinama Speed i Freestyle te All-Around (Speed + Freestyle) – pojedinačno, kao i ekipno. Disciplina SPEED fokusira se na brzinu i učinkovitost kretanja kroz poligon s preprekama.

Cilj je završiti stazu u najkraćem mogućem vremenu, pri čemu su preciznost, brzina i sigurnost ključni faktori. U disciplini FREESTYLE natjecatelji izvode kreativne i akrobatske elemente koristeći različite prepreke.

Ova disciplina ocjenjuje se prema težini, stilu, fluidnosti i inovativnosti izvedenih trikova i elemenata. Freestyle omogućuje natjecateljima da pokažu svoju individualnost i kreativnost kroz jedinstvene i impresivne sekvence pokreta.

Čast da organizira prvu hrvatsku smotru najboljih parkourista pripala je Gimnastičkom klubu Macan iz Nedelišća koji će na nastupu imati i najveći broj natjecatelja – njih 30. Predsjednica kluba Tanja Mesarić Novak je izjavila kako klub razvija parkour već dvije godine i da je posebno za ovo natjecanje, vlastitim snagama izradio parkour poligon.

„Treneri i roditelji natjecatelja mjesecima su izrađivali pojedine elemente poligona te ih ovog zadnjeg tjedna prije natjecanja spojili u prvi ovakav poligon u Hrvatskoj, na što su u klubu izuzetno ponosni. Poligon će tako postati važan temelj daljnjeg razvoja parkoura u Međimurju i Hrvatskoj u smislu suradnje s drugim kubovima i krovnom organizacijom Hrvatskim gimnastičkim savezom na korištenju poligona za parkour radionice, edukacije, treninge, pripreme reprezentacija pred odlazak na međunarodna natjecanja i tko zna, u bližoj budućnosti, možda i za natjecanja Svjetskog kupa u parkouru baš ovdje u Hrvatskoj, u Međimurju“ rekla je.

Dodala je da poziva sve zainteresirane da podrže međimurske parkouriste u borbi za medalje te iskoristite ovu jedinstvenu priliku da baš u Međimurju, iz prvog reda, uživaju u sportskoj čaroliji, brzini, snazi, lakoći, fruidnosti i eleganciji parkoura. Natjecanje počinje u 10 sati, a ulaz u dvoranu MESAP-a u Nedelišću je besplatan.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije