SMRT NA CESTI

POGINULI SUPRUŽNICI IZ KOTORIBE Šest godina nakon tragedije tek idu žalbe…

Prošlo je šest godina od tragedije kod Štefanca. Bila je to kobna noć, 27. listopada 2018. godine

Oko 4 sata u noći 52-godišnji vozač kombija jedne križevačke pekarne vozio je dionicom državne ceste koja, rubno dodirujući Štefanec, spaja autocestu i južnu čakovečku obilaznicu.


U tom trenu naletio je na dvije osobe, supružnike koji su stajali na kolniku. Nesretna 27-godišnjakinja iz Kotoribe izdahnula je na mjestu nesreće. Njezin četiri godine stariji suprug izgubio je bitku za život tri sata kasnije, u bolnici. Iza sebe su ostavili dvije kćeri i dva sina.


Prebrzo je vozio


Suđenje je trajalo, a pravosudni epilog tek se počeo nazirati. Općinski sud u Čakovcu donio je prvostupanjsku presudu kojom je danas 58-godišnjeg vozača osudio na dvije godine zatvora. No Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je ovih dana podnijelo žalbu na tu presudu te slijedi njezino preispitivanje na višoj sudskoj instanci. Evo na što se žale:


– Okrivljenik je proglašen krivim da je upravljao teretnim vozilom suviše velikom brzinom u naselju, preko 90 kilometara na sat. Propustio je obratiti pažnju na pješake koji su bili na kolniku, uz zaustavljeni osobni automobil na prometnoj traci za vozila iz suprotnog smjera. Žalba je podnesena jer državno odvjetništvo smatra da je kazna preblaga s obzirom na težinu počinjenog kaznenog djela kojim je skrivljena smrt dviju mladih osoba. Podnesena je i s obzirom na način vožnje okrivljenika koji je vozio brzinom gotovo dvostruko višom od dopuštene u naselju. Pobija se i odluka suda da okrivljenika oslobodi plaćanja troškova postupka – objavilo je državno odvjetništvo. Traže strožu kaznu te da okrivljeni plati troškove sudskog postupka.


Samo olakotno…


Podsjetimo još jednom na neke bitne okolnosti. Dvoje stradalih doista se nalazilo tamo gdje se nisu trebali nalaziti usred noći – na kolniku. Nisu imali nikakvu reflektirajuću materiju, a vozač pekarskog vozila koji je naletio na njih nije bio pod utjecajem alkohola.


No to mu mogu biti samo olakotne okolnosti. Njegova je brzina bila osjetno iznad dopuštene, kažu gotovo dvostruka. Da je vozio primjerenom brzinom, možda bi ih na vrijeme uočio i dva života ne bi bila izgubljena.
Nije zgoreg ni podsjetiti što nam je tada, pri kraju očevida, kazao Siniša Šajnović, načelnik Postaje prometne policije Čakovec: “Riječ je o vrlo prometnoj cesti bez pješačke i biciklističke staze, iako za stazu ima mjesta”.

*Preuzeto iz Lista Međimurje br. 3625

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije