KAJ SE FINO PEČE

KREPKO JELO Martina Balažić spremila je pikantnu pretepenu juhu nakon koje se mora “iti fejst delat”

Martina Balažić iz Vratišinca otkrila nam je recept za međimursku pretepenu juhu

Kada bismo morali Međimurju pridjenuti jedan okus koji ga opisuje u potpunosti, onda bismo s visokom sigurnosti mogli reći da je to okus pretepene juhe.

Ova krepka i jako ukusna juha pripremala se nekada kao glavno, ali i jedino jelo u jesenskim i zimskim danima, ali i prije odlaska na rad. Ona sljubljuje namirnice kojih je kod nas u Međimurju, čak i u vrijeme najvećeg siromaštva, bilo u izobilju – sušeno meso, luk, vrhnje i mljevenu papriku. 

Recept za tanjur polizati

Martina Balažić iz Vratišinca, inače rodom iz Slovenije, u nedjelju je za posjetitelje manifestacije “Mamičina škrija” u Gornjem Kraljevcu spremila upravo tu domaću međimursku pretepenu juhu. Novinarki našeg portala otkrila je i recept.

“Na masti se preprži luk i suho meso, a to može biti buncek ili vratina. Zatim se, kada luk postane zlatni, sve zalije temeljcem. Stavimo začine papar, papar u zrnu, sol i mljevenu ljutu papriku. Mora biti malo ‘šarf’. Tako se to jedno vrijeme mora kuhati kako bi se začini sjedinili. Zatim ugasimo vatru i ‘pretepemo’ juhu vrhnjem. Juha se ne smije više kuhati u tom trenutku jer će vrhnje preći u grudice. I to je to. Kod serviranja posipamo tanjur usitnjenim tikvinim košticama i prelijemo s par kapi bučinog ulja”, opisala nam je Martina svoj način kuhanja međimurske pretepene juhe. A nakon jednog tanjura ove krepke juhe treba ići na posao. Neka vam je u slast!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije