STARI ZANAT

IVAN ZRNA IZ PODTURNA Kako su Međimurci nekada pleli mreže?

Ivana Zrnu (60) s raznih manifestacija znaju mnogobrojni Međimurci

Ako se kuha kakav kotlić ili predstavljaju starinski predmeti, dobre su šanse da se ovaj međimurski „ezermešter” tu zatekne.

Sam ne preferira tu titulu jer kaže da je njegov pokojni djed bio pravi ezermešter, no tu žicu i ljubav prema običajima i antikvitetima kao i umješnost u radu rukama zasigurno je od njega naslijedio.

U KUD-u Podturen aktivan je već više od 35 godina, a član je i Udruge slobodnih umjetnika Mura iz istoga mjesta.

– Moj novi „projekt” predstavljanje je starog zanata koji je svojedobno u Međimurju bio popularan u krajevima uz rijeke, a to je pletenje ribarskih mreža. Dakako, u mome slučaju pokazno. Nekada sam probao pa sam se nedavno odlučio prisjetiti kako se to radi – kaže Zrna. Pozvan je i u Krištanovec na jesenski sajam koji se održava u nedjelju, 13. listopada na kojem će predstaviti upravo taj zanat.

– Ljudi su nekada ishodili dozvole za privredni ribolov pa su lovili uz pomoć mreža. Plelo se nekoliko vrsta: križuaki, vluaki, repuaki i grabljaši. Zapletače se nisu plele, nego nabavljale iz obalnih predjela. Demonstrirao nam je pletenje tzv. vluaka, što je mreža na koju se po pletenju s obiju strana stavilo po drvce. Koristila se tako da su je pridržavala i vukla dva ribara, svaki s jedne strane, i digli ju kad su naletjeli na ribe.

– To danas više nitko ne izrađuje, zato bih volio, kad god je prilika, upoznati posjetitelje naših događanja na pomalo zaboravljeni zanat – zaključuje Zrna.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3625

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije