nedelišće

POBJEDNIK FOTONATJEČAJA Leon Smrtić mladi je zaljubljenik u vlakove koji polako ostvaruje svoje snove

Na nedavnom fotonatječaju Javne ustanove Međimurska priroda i online medija eMedjimurje.hr na temu "Čovjek i usluge ekosustava" unatoč složenosti teme, stigao je rekordni broj prijava

Najviše glasova, gotovo 20 % ukupnih, osvojila je fotografija “Vlakovi u prirodi“, autora Leona Smrtića iz Nedelišća. Prošle smo subote Leona dočekali u redakciji gdje mu je u ime JU Međimurska priroda novčanu nagradu uručila Monika Cindrić. Tom prilikom saznali smo i više o njegovoj ljubavi prema fotografiji, ali i vlakovima.

Leon Smrtić, 17-godišnjak koji se ove godine iz Gospodarske škole Čakovec, prebacio u Tehničku školu u Zagrebu, smjer tehničar vuče/strojovođa, od malih nogu gaji veliku strast prema vlakovima. Mama Vladimira i tata Danijel ponosno se prisjećaju njegovih prvih riječi, koje su bile “ču-ču“, dok mu je tata, po zanimanju stolar, odmah izradio i drvenu lokomotivu i vagone za igranje. Njegova ljubav prema željeznici nikada nije jenjavala, a kad se uspio izboriti da svoje školovanje nastavi u Zagrebu – jedinoj školi koja upisuje smjer strojovođa, čak mu se javila i bivša teta iz vrtića, oduševljena što Leon ustraje u ostavarenju svog sna još iz ranog djetinjstva.

Leonove fotografije najčešće nastaju u jutarnjim ili večernjim satima, kada kontrast svjetlosti i sjena stvara posebnu atmosferu. Tako je nastala i pobjednička fotografija “Vlakovi u prirodi”, snimljena uz prugu u Čakovcu, nedaleko od Azila.

Fotografija prikazuje vlakove koji prevoze žito, naglašavajući važnost transporta proizvoda prirode. Iako su vlakovi na dizel pogon, koji mogu štetiti okolišu, važno je priznati da je danas teško zamisliti proizvodnju bez određenog utjecaja na prirodu, kazao nam je Leon objašnjavajući pozadinu razmišljanja o temi natječaja i fotografije koju je odlučio prijaviti. I doista, unatoč dobrim i lošim stranama modernog života mora se priznati da Leonova fotografija jasno poentira na doprinos transporta, osobito u održavanju prehrambenog lanca.

‘Vlakovi u prirodi’, Leon Smrtić

Uz dozvolu HŽ-a

Leon, član nekoliko Facebook grupa koje okupljaju zaljubljenike u željeznicu, često se sastaje s istomišljenicima uz pruge diljem Hrvatske. S posebnim ponosom ističe da posjeduje dozvolu Hrvatskih željeznica, koja mu omogućuje pristup željezničkim postajama za fotografiranje. Njegova obitelj, koja ga uvijek prati na tim avanturama, stvara zajedničke uspomene putujući vlakovima, uključujući noćni vlak kroz Hrvatsku, što izdvajaju kao poseban doživljaj – a ponovili su ga već šest puta do sad.

Leonov talent prepoznao je i veliki proizvođač vagona – Končar d.d., koji je upotrijebio njegovu fotografiju za svoj PR, a to je za mladog fotografa bio trenutak velikog ponosa. Dok mnogi mladi za rođendan žele različite površne stvari, Leon je poželio pravi fotoaparat i objektiv, što su mu roditelji s veseljem priuštili kako bi mogao nastaviti s ovim hobijem.

Leonova strast prema vlakovima i fotografiji dokazuje kako ustrajnost i ljubav prema nečemu mogu voditi do ostvarenja snova. S nestrpljenjem čekamo njegove buduće fotografske uspjehe!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije