ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

PJEŠKE ILI BICIKLOM NA POSAO, DRUŽENJE I REKREACIJU Preko 90 Međimuraca u 20 je dana prevalilo preko 15.000 kilometara

Danas su dodijeljene nagrade u sklopu kampanje “Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju” ZZJZ-a

Danas postoje brojni neoborivi dokazi kako cjeloživotna, redovita tjelesna aktivnost unapređuje i štiti fizičko, psihičko i socijalno zdravlje pojedinaca i cijele zajednice.

Redovita tjelesna aktivnost smanjuje povišeni krvni tlak, pomaže u kontroli tjelesne težine, smanjuje rizik od srčanih bolesti, šećerne bolesti tipa 2, moždanog udara i brojnih sijela raka, podiže imunitet i smanjuje rizik od infekcije, povećava mišićnu snagu i jača koštanu masu te poboljšava ravnotežu, fleksibilnost i kondiciju aktivnih osoba.

Stoga kod starijih osoba smanjuje rizik od padova i posljedičnih ozljeda koje često dovode do trajnog invaliditeta ili pak do smrtnog ishoda. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava mentalno zdravlje jer smanjuje rizik od depresije, može odgoditi nastanak demencije te dovodi do općeg osjećaja zadovoljstva.

Odlična kampanja!

Imajući to na umu, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije i ove je godine provodio kampanju “Pješke ili biciklom na posao, druženje i rekreaciju…” od 20. do 29. rujna.

Sudionici kampanje u svakom su tjednu provođenja kampanje trebali barem tri dana pješačiti ili koristiti bicikli u svrhu transporta ili sportskih aktivnosti. Kako bi tom prilikom zadovoljili minimalnu preporučenu razinu aerobne tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta od 2,5 sata tjedno, tijekom svakog tjedna pješaci su trebali proći pješice barem 10 km, a biciklisti 40 km. Postojala je i mogućnost kombiniranja pješačenja i bicikliranja. 

Preko 90 sudionika

Po prijavi rezultata, Zavod je 11. listopada organizirao izvlačenje nagrada koje su podijeljene danas, 15. listopada. Od 91 sudionika nagrade brojnih sponzora dobili su: Marija Jančec iz Male Subotice (glavna nagrada – bicikl), Željko Hrebak iz Čakovca, Robert Pintarić iz Male Subotice, Paula Baksa i Ana Levačić iz Čakovca, Gostimir Jurović iz Novog Sela Rok, Emina Miri iz Čakovca, Ivanka Kalamari iz Male Subotice, Sanja Dominić i Ivanka Fodor iz Strahoninca, Katarina Paler iz Gardinovca, Anđelka Pintarić iz Nedelišća, Matija Pospiš iz Čakovca, Svjetlana Murković iz Mihovljana, Dragica Smrtić iz Strahoninca, Biserka Srnec iz Nedelišća, Miroslava Novak Hranjec iz Preloga, Jasmina Jović iz Sivice, Tina Novak iz Čakovca, Dušanka Novak iz Strahoninca, Alenka Novak iz Pribislavca te Petra Tomšić iz Murskog Središća. Gospodarska škola Čakovec te Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije u kampanju su se prijavili kao tvrtke. 

Odlični rezultati

Rekorderi kampanje svakako su bili Mladen Jančec iz Male Subotice koji je tijekom kampanje na biciklu prošao 750 kilometara te Davor Baksa iz Čakovca koji je pješice prošao 350 kilometara u 20 dana. Zanimljivo je i to što je od 91 sudionika njih 66 bilo žena, a 25 muškaraca. Sveukupno je 91 sudionik u 20 dana prošao 15.039,15 kilometara te odvojio 2530,6 sati za pješačenje ili bicikliranje. Valja napomenuti i to kako je 6 sudionika bilo staro do 29 godina, 27 sudionika između 30 i 49 godina, a najveći broj sudionika, njih 58, spadalo je u dobnu kategoriju 50+. 

Čestitamo svima na ostvarenim rezultatima kampanje Zavoda za javno zdravstvo koja se provodi od 2007. godine te zbog koje su 1.904 osobe prošle 299.620 kilometara, odnosno aktivni su Međimurci 7 i pol puta obišli našu planetu. 

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije