slavni ratni dani

PODTUREN Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije organizira svečanost povodom sjećanja na povijesne događaje

Uz potporu Međimurske županije i Općine Podturen, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije u petak, 25. listopada s početkom u 15 sati u društvenom domu u Podturnu, organizira svečanost obilježavanja dolaska Kalničkog partizanskog odreda Hrvatske u Međimurje 26. listopada 1944. godine i njihov boravak do trećeg studenog iste godine

Kako su na najavnoj konferenciji za novinare pojasnili predstavnici udruge Vladimir Kalšan i Dragica Zgrebec, premda spomenutom prilikom Međimurje još nije bilo oslobođeno, radilo se o demonstraciji snage partizanskog pokreta i najavi promjena.

U konspiraciji, bez da je to itko znao, bataljun od 126 boraca najprije je stigao u Turčišće da bi kroz Dekanovec i Novakovec, 28 listopada borci stigli u Podturen. Tu se konspiracija više nije mogla održati. Izašli su iz štagljeva, bunkera i kuća te se pokazali na ulicama sela.

Mještani su se odmah počeli skupljati oko njih te je uslijedilo općenarodno veselje. Idućih dana uslijedile su i borbe u više međimurskih mjesta u kojima je poginulo 12 Mađara i jedan partizan. Kasnije je međutim stigao velik broj mađarskih i njemačkih vojnika pa se partizanski bataljun naposljetku vratio na Kalnik. No, s bogatim materijalnim plijenom i sa 60 novih boraca koji su im se pridružili za boravka u Međimurju.

Uz prisjećanje na povijesne događaje, u sklopu svečanosti u Podturnu bit će priređen i kulturno umjetnički program. Posjetiteljima će bit ponuđen grah i osvježenje, a osiguran je i besplatan prijevoz autobusima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije