Skladištenje hrane

SAVJETI NUTRICIONISTA Kako pravilno skladištiti povrće da dulje ostane svježe i hranjivo

Uz pravilno skladištenje, vaše povrće može ostati svježe i zadržati hranjive tvari mnogo dulje.

Pravilno skladištenje povrća ključno je za očuvanje njegove svježine, teksture i nutritivnih vrijednosti. Neki često rade greške u čuvanju povrća, stavljajući ga u hladnjak ili smočnicu bez razumijevanja koje su idealne uvjete za svaku vrstu.

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako pravilno organizirati svoje povrće, ovisno o njegovim specifičnim potrebama, kako bi ostalo svježe što dulje.

1. Krumpir

Krumpir nikada ne treba čuvati u hladnjaku. Idealno mjesto za njega je tamna i hladna smočnica ili podrum. Niska temperatura hladnjaka može pretvoriti škrob u šećer, što utječe na njegov okus i teksturu. Također, nemojte ga držati pored luka, jer će ispuštanje plinova ubrzati proces kvarenja.

2. Rajčice

Rajčice su osjetljive na hladnoću i gube okus te postaju brašnaste kada se čuvaju u hladnjaku. Najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi, izvan direktne sunčeve svjetlosti. Nakon što dozru, možete ih konzumirati odmah ili ih pohraniti u hladnjak ako ih nećete koristiti isti dan, ali ih izvadite iz hladnjaka nekoliko sati prije konzumacije.

3. Mrkve

Mrkve vole hladne i vlažne uvjete, pa ih je najbolje čuvati u hladnjaku. Prije skladištenja odrežite zelene vrhove jer oni izvlače vlagu iz korijena. Također, umotajte ih u vlažni papirnati ručnik ili stavite u plastičnu vrećicu kako biste im pomogli zadržati vlagu i svježinu.

4. Salata i lisnato povrće

Lisnato povrće poput zelene salate ili špinata vrlo je osjetljivo i brzo gubi svježinu. Operite ih prije skladištenja i posušite te ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili u plastičnoj vrećici s papirnatim ručnikom kako biste upili višak vlage. Tako spriječavate da postanu uvele ili kašaste.

5. Krastavci i paprike

Krastavci i paprike su povrće koje se može čuvati u hladnjaku, ali ih ne smijete stavljati u plastične vrećice jer zadržavaju vlagu i uzrokuju brže kvarenje. Umjesto toga, ostavite ih u ladici za povrće kako bi mogli “disati” i zadržati svježinu.

    Ako želite produžiti vijek trajanja svog povrća i iskoristiti sve njegove nutritivne vrijednosti, skladištenje na odgovarajućem mjestu u hladnjaku ili smočnici je ključno. Slijedeći ove savjete, smanjit ćete bacanje hrane i osigurati da vaše povrće uvijek bude spremno za zdravi obrok.

    Povezani sadržaj
    Preporučeno
    Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
    Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
    Komentari
    Najnovije