najvažnija uloga

DAN SEOSKIH ŽENA Čuvarice tradicije koje brinu o obitelji i vrijedno rade u poljoprivredi

Svjetski dan seoskih žena obilježava se svake godine 15. listopada, s ciljem podizanja svijesti o ključnom doprinosu žena u ruralnim područjima, njihovoj ulozi u očuvanju poljoprivrednih gospodarstava, ali i izazovima s kojima se suočavaju

 Ovaj dan je prilika da se skrene pažnja na žene koje, unatoč svakodnevnim preprekama, daju neprocjenjiv doprinos kako lokalnoj, tako i globalnoj ekonomiji.

Uloga žena u ruralnim zajednicama


Žene na selu igraju presudnu ulogu u održavanju poljoprivredne proizvodnje, brizi za obitelji i očuvanju ruralne tradicije. One su često nositeljice poljoprivrednih aktivnosti, osobito u manjim gospodarstvima, a u mnogim slučajevima vode obiteljska gospodarstva. Prema podacima Ujedinjenih naroda, žene čine gotovo 43% radne snage u poljoprivredi u zemljama u razvoju.

Njihov rad uključuje ne samo poljoprivredne aktivnosti, već i brigu o kućanstvu, odgoj djece i očuvanje lokalnih običaja i kultura. Bez obzira na to, žene u ruralnim područjima često su suočene s diskriminacijom, nejednakim pristupom resursima poput zemljišta, vode, obrazovanja i zdravstvene skrbi.

Izazovi s kojima se suočavaju


Unatoč njihovom doprinosu, seoske žene često su marginalizirane. Pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama i financijskim resursima za žene u ruralnim zajednicama ograničen je, a mnoge od njih nemaju osnovna prava poput vlasništva nad zemljom. Osim toga, one su često prve koje osjete negativne učinke klimatskih promjena, jer se njihova svakodnevna egzistencija direktno oslanja na prirodne resurse.

Pitanje rodne ravnopravnosti u ruralnim područjima postaje sve važnije u kontekstu globalnih izazova poput klimatskih promjena i sigurnosti hrane. Osnaživanje žena, osiguravanje njihovih prava i omogućavanje pristupa resursima ključno je za održiv razvoj i smanjenje siromaštva.

Podrška i inicijative


Različite međunarodne i lokalne organizacije rade na poboljšanju položaja žena u ruralnim područjima. Programi osnaživanja uključuju obrazovanje, treninge o suvremenim poljoprivrednim tehnikama, ali i programe koji pružaju pristup mikrofinancijama. Ujedinjeni narodi, kroz ciljeve održivog razvoja, naglašavaju važnost rodne jednakosti i osnaživanja žena kao ključne elemente za postizanje održivog razvoja u ruralnim zajednicama.

U Hrvatskoj, žene u ruralnim područjima također su ključne za očuvanje tradicionalnih obiteljskih gospodarstava i lokalnih zajednica. Iako se posljednjih godina povećava svijest o važnosti njihove uloge, potrebni su dodatni napori kako bi se unaprijedili uvjeti za život i rad žena na selu.


Svjetski dan seoskih žena podsjetnik je na potrebu za jednakim pravima i prilikama za žene koje žive i rade u ruralnim područjima. Njihov doprinos nije samo ekonomski, već i društveni i kulturni. Stoga je važno nastaviti s naporima kako bi se osigurala rodna ravnopravnost i poboljšali uvjeti života za žene u ruralnim zajednicama diljem svijeta.

Ovaj dan nas podsjeća da su seoske žene čuvarice budućnosti našeg planeta i ključne za održivost ruralnih područja, te zaslužuju puno veću podršku i priznanje za svoj rad.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije