portret veljka kajtazija

VELJKO KAJTAZI Milijuni eura na računu Kali Sare: Je li on neformalni šef Saveza Roma u Hrvatskoj?

Više od pobune u Međimurju Kajtazija je pogodio udarac koji je stigao iz Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara

Veljko Kajtazi je rođen 1960. u Kosovskoj Mitrovici. Završio je elektrotehničku školu u Prištini, Vojnu akademiju u Sarajevu i Višu trenersku školu u Splitu. Nositelj je crnog pojasa u karateu (peti dan) i višestruki prvak Hrvatske i Slovenije u karateu, piše Večernji list.

Austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska. Tih dvanaest nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru predstavlja jedan čovjek – Veljko Kajtazi. Pogleda li se njegova službena web-stranica, vidjet će se uglavnom vijesti koje se tiču romske nacionalne manjine. “Pravi čovjek za nas”, njegov je izborni slogan s kojim je u svibnju uspio izboriti novi, peti saborski mandat, osvojivši 3000 glasova od 4900, koliko je bilo birača, unatoč “pokretu otpora” u Međimurju, gdje živi najviše Roma u Hrvatskoj, službeno 6964, a neslužbeno više od 10.000.

Prema popisu stanovništva iz 2021., u cijeloj državi živi 17.980 Roma, no prema procjenama Ureda za nacionalne manjine vjerojatnije je da ih je između 30 i 40 tisuća. Više od pobune u Međimurju Kajtazija je pogodio udarac koji je stigao iz Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, koji je osnovao 2007. godine. Kali Sara ili Sveta Sara romska je božica sudbine, plodnosti, zaštite i moći…

Početkom ovog mjeseca skupština te nevladine udruge izbacila ga je iz članstva zbog nasilja nad predsjednicom Saveza Roma Suzanom Krčmar. “Više nije počasni član i više ne može koristiti prostor za rad u SRRH Kali Sara”, piše u obrazloženju u kojem se ujedno poziva sve žene žrtve nasilja neka prijave nasilje policiji i drugim “relevantnim institucijama”. Taj slučaj istražuju policija i DORH, no sve su glasniji pozivi “relevantnim institucijama” da istraže i financijsko poslovanje Kali Sare te samog Kajtazija koji je formalno u toj udruzi bio samo počasni član, iako se na svim javnim događanjima pojavljivao u pratnji predsjednice Krčmar. Kajtazi je optužbe o nasilju odbacio. Kali Sara godišnje raspolaže s nekoliko milijuna eura, a najviše novca stiže joj iz državnog proračuna. Koliki je zapravo Kajtazijev utjecaj na raspodjelu tog novca o kojoj tisuće drugih udruga registriranih u Hrvatskoj mogu samo sanjati?, piše Večernji list.

– Svi dobro znaju, i djelatnici Kali Sare i njegovi suradnici, da je Kajtazijeva bila zadnja. Naravno da on nije samo običan počasni član. Bez njega teško da se moglo nešto odlučiti – kaže nam Matjaš Oršuš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije, koji je s Elvisom Kraljem u srpnju prošle godine izašao iz Kali Sare.

Tako tvrde oni, no Kajtazi je tada u priopćenju za javnost naveo da “Matjaš Oršuš i Elvis Kralj, zbog neispunjavanja dogovorenih obaveza, propuštanja važnih sastanaka te vrijeđanja i nepoštovanja članova i vodstva Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, više nisu njegovi suradnici”.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije