SKOČILE CIJENE

AKTUALNO Drastično poskupljenje kupusa: Mnogima omiljeno povrće postaje luksuz!

Prema proizvođačima, razlog visokim cijenama je dugotrajna suša i slab urod te se stoga cijene ravnaju prema zakonu ponude i potražnje

Svi volimo kupus, a rijetko tko će odbiti ponudu da sjedne za stol i posluži se sa sarmom. No, kako stvari stoje, upravo to omiljeno jelo bi moglo biti sve rjeđe na hrvatskom stolu. A razlog za to? Cijena kupusa je drastično skočila u odnosu na lani.

Prema novim podacima, prošli tjedan kilogram zelenog kupusa na tržnicama prodavao se u prosjeku za 1,94 eura, a na nekim je prodajnim mjestima cijena bila čak pet eura, stoji u tržišnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede.

Naime, cijene kupusa bile su najviše na tržnici u Dubrovniku gdje se prodavao za 5 eura kilogram. Nadalje, U Bjelovaru i Koprivnici cijena je iznosila 1,5 eura, Varaždinu i Čakovcu dva eura, na tržnicama u Zagrebu prosječnih 2,5 eura, prenosi Večernji List.

Lani je u ovo vrijeme prosječna cijena kupusa na hrvatskim tržnicama iznosila je 0,86 eura, dok je najviša cijena na jadranskim tržnicama bila 4 eura, piše Danica.hr. Prema tome, glavica kupusa je poskupila za čak 125 posto. Na tržnicama poput one u Koprivnici cijena je ostala ista kao i prošle godine, no u Varaždinu je kupus ove godine duplo skuplji u odnosu na lani. U Bjelovaru je cijena kupusa porasla za 20 posto.

Naime, prema proizvođačima, razlog visoke cijene je dugotrajna suša i slab urod te se stoga cijene ravnaju prema zakonu ponude i potražnje. S obzirom na drastičan skok u cijeni kupusa, mnogima bi moglo postati preskupo raditi to omiljeno jelo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije