BIT ĆE CEKERA

UDRUGA ŽENA PUŠĆINE Za dobro „luščinje“ se vrijedi pomučiti

Pogledajte tko je sve sudjelovao u ručnoj berbi kukuruza

Jesenska berba kukuruza Udruge žena Pušćine održala se i ove godine, a članice su svojim rukama pobrale starinsku sortu kukuruza s dugim klipovima i mekanom, bijelom komušinom.

“Lušćije nam treba da bismo nastavili raditi ono po čemu smo nadaleko poznate, a to su ručno rađeni cekeri,” istaknula je Danica Marciuš, dodajući kako je domaća kuruza zlata vrijedna. Takvo se lušćije teško može nabaviti osim ako se ne pomuče same. Komušinu koriste za izradu cekera, ukrasa, anđela, cvijeća, a čak i za drvene figure babica i dedeka te ptičica.

Ove godine devet vrijednih berača pridružilo se Udruzi u branju kukuruza. “To nam je stalna postava već godinama, i uvijek se ljudi odazovu jer znaju koliko nam time pomažu,” priznaje Danica.

Nakon berbe, marljivi berači zluščili su kukuruz, prebrali luščije, obrezali ih i pospremili na suho. “Rad i trud se isplete jer na cekeru se to itekako vidi,” zaključuje Danica s ponosom.

U ručnoj berbi kukuruza sudjelovali su: Liljana Špicar, Biserka Borko, Dragica Trojnar, Liljana Vidović, Danica Marciuš, Marjan Kozar, Drago Korpar, Mirjana Hržin i Dragutin Marciuš. Njihov trud i predanost čine svaki ceker posebnim, a tradicija ručne berbe nastavlja se iz godine u godinu!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije