crni dijamant

DAN TARTUFA Tartufi su delikatesa koja dijeli ljubitelje hrane, ili voliš ili ne

Bez obzira na to jeste li ljubitelj tartufa ili ne, preporučujemo da ih probajte barem jednom u životu

Ove nedjelje, 13. listopada, obilježava se Nacionalni dan tartufa, prilika je to da proslavimo ovu iznimnu deliciju koja već stoljećima fascinira ljubitelje hrane diljem svijeta. Tartufi, često nazivani “crnim dijamantima”, poznati su po svojoj specifičnoj aromi i okusu, ali ne vole ih svi. U ovom članku istražujemo što su tartufi, zašto su toliko cijenjeni, te kako ih možete uključiti u svoju kuhinju.

Što su tartufi?

Tartufi su podzemne gljive koje rastu u simbiozi s korijenjem određenih drvenastih biljaka. Najpoznatiji su crni tartufi (Tuber melanosporum) i bijeli tartufi (Tuber magnatum), a obično se nalaze u šumovitim područjima Europe, posebno u Italiji i Francuskoj, ali i u diljem naše Istre. Njihova berba zahtijeva posebne vještine i, često, pse tragače koji pomažu u pronalaženju ovih dragocjenih gljiva.

Zašto su tartufi tako cijenjeni?

  1. Jedinstven okus i aroma: Tartufi imaju specifičan miris i okus koji obogaćuju razna jela. Njihova aromatičnost može transformirati jednostavne obroke u gastronomske doživljaje.
  2. Ograničena dostupnost: Zbog specifičnih uvjeta rasta i složenog procesa berbe, tartufi su prilično rijetki, što ih čini skupima. Njihova ograničena dostupnost doprinosi njihovoj ekskluzivnosti i visokoj cijeni.
  3. Zdravstvene prednosti: Tartufi su bogati antioksidansima i sadrže niznutrijenata. Iako se najčešće konzumiraju u malim količinama, njihova nutritivna svojstva čine ih zanimljivim dodatkom raznovrsnoj prehrani.

Kako koristiti tartufe u kuhinji?

Tartufi se mogu koristiti na različite načine u kulinarstvu. Evo nekoliko savjeta kako ih uključiti u vaša jela:

  • Ribani ili sjeckani: Svježi tartufi najbolje se koriste svježi. Samo ih naribajte ili sitno nasjeckajte i dodajte na tjesteninu, rižoto ili jela od jaja.
  • Ulje od tartufa: Ako nemate svježe tartufe, razmislite o korištenju ulja s aromom tartufa za dodavanje okusa jelima poput salata ili pečenih povrća.
  • Tartufi u marinadama: Uključite tartufe u marinade za meso ili ribu kako biste poboljšali njihov okus.

Neki ne vole, neki obožavaju

Iako su tartufi vrlo cijenjeni među mnogim ljubiteljima hrane, postoje i oni koji ih ne vole. Njihova intenzivna aroma i specifičan okus mogu biti previše jaki za neke. Važno je napomenuti da je ukus subjektivan, a u kuhanju se često radi o kombiniranju okusa koji najbolje odgovaraju vašim preferencijama.

Nacionalni dan tartufa savršena je prilika da istražite ovaj izniman sastojak i njegovu svestranost u kuhinji. Bez obzira na to jeste li ljubitelj tartufa ili ne, preporučujemo da ih probajte barem jednom u životu. Tko zna, možda ćete se zaljubiti u njihovu jedinstvenu aromu i okus!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije