VRIJEME JE ZA VJEŽBANJE

VIDEO Vježbe mobilnosti, fleksibilnosti i jakosti za trkače

Osnovna čovjekova potreba je gibanje, a u ovom trenutku ne postoji važniji projekt od ulaganja u vlastito zdravlje, obzirom da smo svjedoci sve većeg porasta bolesti modernog doba

Mlađe generacije ne znaju pravilno hodati, hraniti se i generalno postoji problem u društvu. Išijasi, bolesti srca i krvožilnog sustava, pretilost, hernije, inkontinencija, psihičke bolesti, masnoće i slično nisu ništa novo i gotovo smo svakodnevno svjedoci sve većeg broja obolijelih.

Pa tako, vođeni modernim životnim stilom dovodimo se u razna rekreacijska iskušenja i krećemo s trčanjem.

Trčanje utječe na bolje raspoloženje, na smanjenje potkožnog masnog tkiva, na mnoge važne funkcionalne i motoričke sposobnosti i čini tijelo zdravije. Trčanje je odličan način da se odmaknete od svakodnevnih rutina, zatvorenih prostora, da udahnete svježi zrak i da se mentalno opustite.

No, što kada to trčanje postane teško i naporno? Kada nam ni nove tenisice ne pomažu, kada nam je preveliko opterećenje na zdjelicu, kukove i fleksore?

Svaki bi trkač tada trebao misliti na to isteže li se dovoljno, ili čak uopće, radi li vježbe mobilnosti, stabilnosti i jakosti? Mučimo tijelo dugotrajnim sjedenjem, mučimo ga i dugotrajnim trčanjem, što je na kraju dobro za nas?

Trčanje je fantastičan oblik rekreacije, međutim, razlika je u komplentom sustavu kojeg trčanje donosi, pritom mislim na istezanje, vježbe mobilnosti i stabilnosti te vježbe jakosti. Ključ je u pametnom treningu, a to je upravo ova kombinacija.

Pojedini zglobovo u našem tijelu moraju biti mobilni,a pojedini stabilni, međutim svaki mobilan je u manjoj mjeri stabilan i obrnuto, ako to nije tako, tada to stanje zovemo disbalans.

Zglob kuka je mobilan, koljeno stabilno, skočni zglob mobilan, a ako primjer imamo samo problem s nemobilnošću skočnog zgloba imamo problem s čučnjem, ili ako imamo nemobilne kukove imamo problem s trčanjem, zapravo svaki zglob u našem tijelu ima svoju zadaću, a naša je da ih štitimo.

Vježbe u teretani će vam pomoći u svladavanju raznih prepreka u životu, pa tako i dugotrajno trčanje, koje mora biti popraćeno kvalitetnom pripremom i završiti s neizostavnim istezanjem. Ne trebate se svakim trčanjem istezati, ne brinite neće se ništa loše dogoditi ako se povremeno ne istegnete.

Ako kod kuće imate suspenzijsku traku, ovo je odličan kućni trening za trkače, a i za one koji to nisu. Sve vježbe su unilateralne i možete ih odraditi u bilo koje vrijeme, pa čak i ujutro nakon ustajanja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije