PODRŠKA

TRG REPUBLIKE Čakovec obilježio Svjetski dan mentalnog zdravlja i beskućnika: Podrška najranjivijima kroz edukaciju i solidarnost

Svjetski dan mentalnog zdravlja, obilježava se svake godine 10. listopada, s ciljem podizanja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te poticanja društva na razgovor o ovom ključnom aspektu ljudskog života

Obilježavanje ovog dana naglašava potrebu za poboljšanjem pristupa uslugama mentalnog zdravlja i pružanju podrške svima koji se suočavaju s izazovima.

Tim povodom na čakovečkom Trgu Republike na štandu Gradskog društva Crvenog križa Čakovec u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije danas se moglo saznati koje se sve usluge pružaju najranjivijim skupinama.

Za građane su također bile  pripremljene zanimljive stvari, od informativnih letaka, ukrasnog i začinskog bilja i kolača koje su spremili u Centru PrInos Čakovec, kao i voća i slatkiša za one najmlađe. Bilo je tu i keramičkih posudica koje su također oslikali sami korisnici Centra, u kojem osiguravaju smještaj za beskućnike s područja cijele Međimurske županije, psihosocijalnu podršku te radne aktivnosti, odnosno one koje doprinose povratku u samostalni život.

10. listopada obilježava se i Svjetski dan beskućnika

U Hrvatskoj, procjenjuje se, ima više od 2 tisuće beskućnika, a samo je 420 mjesta u prihvatilištima i prenoćištima. K tome više od 10 tisuća osoba živi u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima stanovanja, upozorila je Hrvatska mreža za beskućnike povodom Svjetskog dana beskućnika.

Broj beskućnika u Hrvatskoj temelji se na procjenama, točan broj je teško utvrditi jer mnogi beskućnici ili nemaju osobnu iskaznicu ili ne zatraže pomoć u prihvatilištima i zavodima za socijalni rad, upozorili su iz Hrvatske Mreže beskućnika

Podršku ovoj akciji i samom obilježavanju Svjetskog dana mentalnog zdravlja i Svjetskog dana beskućnika dala je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini. 

„Ovo je važan dan koji nas podsjeća na izazove s kojima se suočavaju neki od članova naše zajednice. Mentalno zdravlje je temelj našeg blagostanja. U današnjem ubrzanom svijetu, svi se ponekad suočavamo s pritiscima i stresom. Važno je da razgovaramo o ovim temama otvoreno i bez stigma, te da pružamo podršku jedni drugima. Naša zajednica mora biti mjesto gdje se svatko osjeća sigurno i gdje može potražiti pomoć. S druge strane, beskućništvo je problem koji ne možemo ignorirati. Svaki čovjek zaslužuje dom, sigurnost i dostojanstvo. Kao grad, obvezali smo se raditi na stvaranju sustava koji će pomoći onima koji se nalaze u teškim situacijama. Naša je odgovornost osigurati da svi naši sugrađani imaju pristup osnovnim potrebama i podršci koja im je potrebna. Svaki mali korak može napraviti veliku promjenu. Zajedno možemo graditi snažniju, suosjećajniju zajednicu.“ ,rekla je gradonačelnica Cividini.

Briga o mentalnom zdravlju mora biti svakodnevna praksa, jer zdrav duh omogućuje kvalitetniji život i bolje odnose s drugima. Na ovaj dan, potrebno je prisjetiti  se važnosti podrške onima kojima je potrebna, te zajedničkog napora da mentalno zdravlje postane prioritet za sve.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije