'Eli kaj, eli nikaj'

MJESEC HRVATSKE KNJIGE ‘Eli kaj, eli nikaj’ u Knjižnici Nikola Zrinski Čakovec

Siniša Golub predstavlja knjigu međimurskih kajkavskih sintagmi i frazema

U utorak 15. listopada 2024. godine Knjižnica Nikola Zrinski Čakovec počinje s obilježavanjem Mjeseca hrvatske knjige. Programi će započeti s gostovanjem novog pisanog djela Siniše Goluba. Nakladnik Murania Mamut iz Svetog Martina na Muri i autor Siniša Golub predstavljaju knjigu međimurskih kajkavskih sintagmi i frazema pod naslovom: Eli kaj, eli nikaj.

Knjiga je iz tiska izašla u srpnju ove godine, a autor je za istu prikupio i interpretirao preko 400 frazema i sintagmi iz svakodnevnog međimurskog govora. Posebnost knjige je da su sve sintagme četverorječne umotvorine međimurske kajkavštine. Uz autora o knjizi će govoriti Mihaela Mesarić, a susret moderirati Željka Hatvalić Strahija.

I dok nekima te četverorječice predstavljaju povratak u djetinjstvo i sadrže cijeli svemir značenja, drugima su to tek jezične konstrukcije koje nikad nisu čuli ili ne mogu pojmiti njihovo dublje značenje. Zato ih je Golub zapisao i opisao, u spomen na svoju prabaku Tereziju Zemljić (1907-.2000.) koja je naslovnu mudrost izgovarala gotovo svakodnevno.

Predstavljanje knjige održat će se u Multimedijalnoj dvorani Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec s početkom u 18 sati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije