Članice Udruge žena Dunjkovec znaju kako spremiti savršene zeljove štrukle
Zelje je vrlo zdrava namirnica. Iako su ga u prošlosti nazivali hranom za siromašne, zemlje u sebi krije cijeli niz vitamina te minerala, koji nam pak pomažu u mračnim jesenskim i zimskim danima – zato zelje i kiselimo.
Njegova korisna svojstva prepoznali su narodi diljem svijeta koji zelje koriste u puno ukusnih recepata. Jedan takav recept čuvaju i članice Udruge žena Dunjkovec koje su za ovogodišnje natjecanje “Bakini kolači” spremile njihove poznate zeljove štrukle. Da, dobro ste pročitali. Štrukli ne moraju nužno biti punjeni samo sirom – dokle god je punjenje ukusno, bit će ukusni i štrukli.
Članice su nam otkrile i recept, a tajna svega krije se u domaćim sastojcima. Tijesto se priprema poput onog za domaću gibanicu, a nadjev, zelje sa začinima, prije punjenja treba prodinstati.
Sastojci za tijesto:
– 1/2 kg glatkog brašna
– jaje
– ulje
– sol
– voda
Sastojci za nadjev i premaz:
– zelje
– ulje
– sol i papar
– domaće vrhnje
Probali smo zeljove štrukle Udruge žena Dunjkovec, a pokušali smo ih i sami napraviti. Iako su naši, početnički, izgledom daleko zaostajali za onima iz Dunjkovca, svejedno su bili ukusni i zdravi.