IZGRADNJA KANALIZACIJE

ŠTRIGOVA Kopa se sve u šesnaest, a van ide crni treset

U Štrigovi je počela dugoočekivana gradnja kanalizacijske mreže

Uz Štrigovski potok (Štrigovčak) kod ulaza iz smjera Leskovca smo 1. listopada vidjeli poveću ekipu kako kopa, postavlja cijevi i ravnaju teren. Radnici su nam, preko potoka, veselo mahnuli i prionuli natrag na posao.

Teren uz potok bio je raskvašen, a i inače je takav, očito je kako je riječ o nekoj vrsti tresetišta. Kako bi bager stigao do dubine od jednog metra, van bi vadio crno blato. Ni sam potok nije slika i prilika, vidi se da je desetljećima služio štrigovskome kraju za odvodnju. Krajnji je stoga čas da se to promijeni!

Kakvo će ih vrijeme poslužiti tijekom jeseni, vidjet ćemo, jer radovi su definitivno kasnili. Problem je što postoji relativno kratak rok (kraj 2025.) za dovršetak gradnje financirane europskim novcem.

Mala zamjerka…

Štrigova će sljedećih mjeseci biti blatnjava i razrovana, a kad počne ljeto i prašnjava, no to je cijena uspjeha. Kao mala zamjerka, to jest upozorenje, a vidjeli smo vlastitim očima, teško građevinsko vozilo koje prevozi ogromni betonski element ne bi trebalo kroz selo u bregovima juriti tom brzinom; rokovima unatoč, da ne bi poslije bilo…

– Istovremeno, tražimo novac za drugu fazu, a to je kanalizacija u Jalšovcu; građevinska dozvola je ishođena. Treća faza bit će širenje mreže na sve što ima prirodni pad prema Štrigovi, a to su Banfi, Leskovec i dio Železne Gore. Tu je projektna dokumentacija u izradi – kazao je na sjednici Općinskog vijeća načelnik Stanislav Rebernik.

Ostatak općine Štrigova, zbog konfiguracije terena, neće moći biti spojen na ovu osnovnu kanalizacijsku mrežu, stoga će morati graditi manje, samostalne kanalizacijske sisteme. Idejni projekti za to postoje.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3624

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije