METALSKA JEZGRA

ČAKOVEC Predstavljen humanitarni kalendar ‘Čuvari malih zvijezda’ Udruge za sindrom Down MŽ

U Razvojno-edukacijskom centru  za metalsku industriju – Metalska jezgra u Čakovcu održano je  predstavljanje kalendara ”Čuvari malih zvijezda” koji izdaje Udruga za sindrom Down Međimurske županije

Udruga za sindrom Down Međimurske županije osnovana je u ožujku 2004. godine s osnovnim ciljem okupljanja osoba sa sindromom Down u Međimurskoj županiji, njihovih roditelja, ali i svih drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti radu Udruge.

Posljednjih godina okupljaju i osobe sa sindromom Down iz Varaždinske županije i Koprivničko-križevačke županije.

Temeljni cilj Udruge je pružanje sveobuhvatne pomoći i podrške osobama sa sindromom Down i njihovim obiteljima, senzibilizacija društvene zajednice prema takvim osobama te njihovo puno uključivanje u sve segmente života zajednice. Njihova  vizija je stvoriti okruženje u kojem će osobe sa sindromom Down imati jednaka prava i položaj kao i svi drugi ljudi, odnosno omogućavanje ravnopravnog ostvarivanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

Snimanje se tijekom srpnja odvijalo u Metalskoj jezgri u Čakovcu, a kao i uvijek, Vjeran Žganec Rogulja svojim je objektivom uhvatio  one savršene trenutke koji  krase naslovne fotografije kalendara za 2025. godinu, dok je Saša Bel bio zadužen za grafičko oblikovanje kalendara

Glavne zvijezde su članovi  udruge, a ovaj su se put u humanitarnu obitelj Udruge za sindrom Down Međimurske županije uključili  Kulturno umjetnička udruga Zvon župne zajednica Mala Subotica, Kulturno umjetnička udruga Veseli Međimurci, Kulturno umjetničko društvo Selnica, Kulturno umjetnička udruga Belica i Kulturno umjetničko društvo Općine Donji Kraljevec, noseći tradicionalne narodne nošnje iz cijele Hrvatske, odnosno  iz Splita, Korčule, Baranje, Posavine, Međimurja, Hrvatskog zagorja, Zagrebačkog prigorja, Bunjevca, Južnog Gradišća i Ražanca. Sve to zahvaljujući  Nikoli Koturu, predsjedniku Gradske zajednice kulture Čakovec i koordinatoru KUD-ova, pod čijom se organizacijskom palicom odvijalo cijelo  snimanje.

Ove godine, kako je kazao predsjednik udruge Petar Petrac“Želja nam je bila da kalendar bude, ne samo jedan od načina podizanja svjesnosti o sindromu Down, već i spoj tradicije i kulture i to sve u jednom. Kalendar  je već u prodaji, a sav prihod je namijenjen podršci radu udruge i poboljšanju kvalitete života  malih i velikih članova.“, istaknuo je Petrac.

Podršku ovom projektu, ali i cjelokupnom djelovanju udruge dali su i saborski zastupnik Ivica Baksa, župan Međimurske županije Matija Posavec te gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, istaknuvši kako će s ponosom i ove godine kupnjom kalendara podržati njihov rad te pritom razveseliti sve prijatelje i suradnike, ali i nastaviti dobru suradnju koja je od ključne važnosti za jačanje zajednice, podizanje svijesti i unapređenju kvalitete života osoba s Downovim sindromom.

U glazbenom i plesnom programu sudjelovali su male – velike zvijezde članovi Udruge za sindrom Down uz pratnju članova Tamburaškog sastava KUD-a Žiškovec, Kulturno umjetničke udruge Zvon župne zajednica Mala Subotica, ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci” i  Ela Šantl, učenica Umjetničke škole Miroslav Magdalenić, smjer tambura  koja je došla dati podršku svojoj sestrični Kaji, članici udruge ali i svim njezinim prijateljima.

Kalendar “Čuvari malih zvijezda” možete nabaviti  na štandovima Udruge za sindrom Down tijekom ovogodišnjeg Advent u gradu Zrinskih, a  narudžba kalendara također je moguća i putem Facebook stranice Udruge za sindrom Down Međimurske županije, te na usdmz.mail@gmail.com.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije