DONOSIMO RECEPT

BOŽENA HAJDAROVIĆ Humanitarka i umjetnica otkriva nam recepte za izradu Podravskih osmica i Želatin kocki

Umjetnica velikog srca koja spaja slikanje, humanitarni rad i kulinarske vještine, predstavlja nam svoj recept za Podravske osmice i Želatin kocke

U Nedelišću, ispred župne crkve, susreli smo Boženu Hajdarović, ženu koja godinama nesebično pomaže svojoj zajednici. Kao dugogodišnja članica, a zatim i voditeljica župnog karitasa, Božena već 20 godina neumorno radi na humanitarnim projektima.

Prošle je nedjelje odlučila svoje sumještane počastiti kolačima naziva Podravske osmice i želatin kockama, njezinim omiljenim kolačima koji često krase obiteljski stol.

Strast za humanitarnim radom i ljubav prema tradicionalnim receptima

Božena vodi župni karitas već punih 10 godina, a prije toga bila je članica 10 godina. Iako je to velik teret i odgovornost, njezina predanost nikada ne posustaje. “Ovo je posao koji zahtijeva cijelu osobu, ali veseli me što mogu pomoći,” priznaje Božena. Iako umorna od dugogodišnjeg angažmana, uvijek pronađe vremena i za spremanje kolača, od kojih su se Podravske osmice pokazale kao pravi hit među starijim sumještanima.

Svoje kulinarske vještine ne koristi samo za karitas, već i za obitelj. “Kod nas doma najviše prolaze domaći kolači – žemljača, zlevka i štrukli,” s osmijehom kaže Božena. Nikad ne dopušta da se išta baci, pa je tako i ostatke bjelanjaka iskoristila za pripremu želatin kocki, još jednog od omiljenih recepata njezine obitelji.

Od kulinarstva do umjetnosti – ljubav prema slikarstvu

Kad nije angažirana u kuhinji ili karitasu, Božena se posvećuje svojoj drugoj strasti – slikarstvu. Inspiraciju pronalazi u međimurskim motivima, a posebno joj je draga izrada črnih pisanica, tradicijskog simbola koji je omiljen i među učenicima. “Najviše volim slikati međimursku nošnju i uskrsne motive,” otkriva Božena, dodajući da je u svijet slikanja ušla zahvaljujući suprugu.

Njezin muž, koji je pratio rad varaždinskog slikara Jurice Varge, potaknuo ju je da se okuša u slikarstvu. Od tada su zajedno sudjelovali na brojnim likovnim kolonijama i održali deset zajedničkih izložbi. “Prije 20 godina primila sam kist u ruke i zaljubila se u slikarstvo. Danas imam bogatu zbirku radova,” ponosno ističe.

Humanitarka u srcu

Iako u mirovini, Božena nije osoba koja bi mogla mirovati. Uz slikanje i pečenje kolača, njezina najveća radost je doniranje i pomaganje starijima i nemoćnima u zajednici. Redovito obilazi sumještane tijekom blagdana, donoseći im obavijesti iz župe i pružajući im riječ ohrabrenja. “Puno je prostora za rad, samo trebamo znati prepoznati prilike,” zaključuje Božena.

Božena Hajdarović pravi je primjer osobe koja, iako u zasluženoj mirovini, ne prestaje doprinositi svojoj zajednici, spajajući umjetnost, kulinarstvo i humanitarni rad u jedinstvenu misiju.

U nastavku donosimo recept za njene Podravske osmice i Želatin kocke:

PODRAVSKE OSMICE

Sastojci:

  • 80 dkg glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • pol praška za pecivo
  • 1 mala žličica šećera
  • 1 mala žličica soli
  • 1 čaša kiselog vrhnja
  • 5 dcl mlijeka (mlakog)
  • 50 ml ulja

Postupak:

Sve sastojke zamijesite u glatko tijesto i odmah razvaljajte u pravokutnik na debljinu 4-5 mm. Na razvaljano tijesto namažite 1 cijeli omekšani margarin. Tijesto zarolajte u roladu i narežite komadiće debljine cca 1 cm. Svaki komadić zaokrenite na pola da dobijete izgled osmice. Posložite kolače u tepsiju i ostavite nekih pola sata da se dižu. Prije pečenja ih premažite razmućenim jajem i posipajte sa soli, sezamom, chiom, makom, mogućnosti je puno – izbor je Vaš. Pecite ih na 180C nekih 20 minuta.. Napominjem, pećnice su različite, pa ukoliko je potrebno prilagodite vrijeme pečenja. I, uživajte u njima!

ŽELATIN KOCKE

Sastojci i postupak:

2 bjelanjka, 300g šećera i 200 g šećera u prahu miksati 10 min uz dodavanje 1 dcl tople vode. Prokuhati 1,5 dcl vode sa 2 žlice želatine (20 g želatine) i dodati u smjesu od bjelanjaka i nastaviti miksati još 30 minuta. To je gotovo, tepsija se posipa kokosovim brašnom i ravnomjerno rasporedite smjesu. Stavite u zamrzivač na 2 sata. Kolač narežite i uvaljajte u kokosovo brašno.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije