VRIJEDAN PROJEKT

ČAKOVEC Podijeljena sportska oprema u okviru projekta ‘No Boundaries’

Svim udrugama sudionicama projekta „No Boundaries“, u cilju daljnjeg uključivanja osoba s invaliditetom u sportske aktivnosti, danas je u zgradi Scheier upriličena podjela sportske opreme i rekvizita nabavljenih u okviru projekta, ukupne vrijednosti 18.550,78 eura

Podsjetimo, cilj projekta “No Boundaries” bio je doprinijeti promicanju suradnje, kvalitete, uključivosti, kreativnosti i inovativnosti na razini sportskih organizacija i sportskih politika, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u promicanju društvene uključenosti, jednakih mogućnosti i poboljšanja zdravlja.

Ciljne skupine bile su osobe s invaliditetom svih dobnih skupina – djeca, odrasli i starije osobe.

Projekt se sastojao od ukupno 17 sportskih događaja na kojima je sudjelovalo 314 osoba s invaliditetom svih dobnih skupina i različitim vrstama invaliditeta iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Ukupna vrijednost projekta iznosila je 200.000 eura, te je u cijelosti financiran iz programa Erasmus+ SPORT, Not-for-profit European sport events. Inovativnost projekta očituje se u kreiranju novog programa za sportove na vodi za osobe s invaliditetom.

S obzirom na to da se sva tri projektna partnera nalaze u neposrednoj blizini vodenih površina, rijeka i jezera, kreiranje uvjeta za bavljenje sportovima na vodi za osobe s invaliditetom prepoznato je kao dodana vrijednost.

Tako su nabavljeni kompleti luk, strijela i meta, niske prepone za nogomet, markacije, prsteni za žongliranje, štap s bazom, set za streličararstvo, štapovi za nordijsko hodanje, tandem bicikli, kacige, romobili, koševi za disc golf, disc golf frizbiji. Također, kupljene su i postavljene 2 fitnes sprave za osobe s invaliditetom koje se nalaze u Podturnu, kod Centra DOSTI te u Čakovcu, na vježbalištu na otvorenom u Ulici dr. Rudolfa Horvata u Čakovcu.

Sportska je oprema podijeljena Društvu osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije, Udruzi slijepih Međimurske županije, Udruzi za sindrom Down Međimurske županije, Udruzi Međimurski sklatkiši, Udruzi za autizam Pogled, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama i Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec te Gradu Čakovcu.

Prije same podjele opreme pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić zahvalila je svim udrugama što su se aktivno uključile u projekt jer je on upravo i osmišljen za njih. “Pozivam vas da dobivenu opremu koristite u okviru svojih aktivnosti, a isto tako da se uključite u sve sportske aktivnosti koje će Međimurska županija organizirati u narednom razdoblju”, dodala je.

Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije naglasila je važnost ovog projekta budući da osobe s invaliditetom nisu do kraja uključene u društveni život, a sudjelovanjem na sportskim aktivnostima pružena im je ta prilika. Članovi te udruge bili su uključeni u gotovo sve sportske aktivnosti, no najviše su uživali u sportovima na vodi.

Milivoj Bujanić, kineziolog u Udruzi za autizam Pogled i Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama,  istaknuo je vrijednost razmjene iskustava s ostalim sportskim stručnjacima iz Slovenije, Mađarske i Austrije koja je itekako doprinijela razvoju sportskih programa u okviru projekta, ali i jačanju kapaciteta sportskih stručnjaka i volontera u sportu koji rade s osobama s invaliditetom.

I svi ostali Korisnici projekta naglasili su važnost ovakvih aktivnosti zbog mnogostrukih benefita – od uključivanja u društvo do zdravstvenih učinaka  rekreativnog bavljenja sportom. Program je moderirala Ida Kovač, voditeljica projekta, a opremu je predstavnicima udruga te Gradu Čakovcu uručila pročelnica Odrčić Mikulić.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije