IZLOŽBA KARIKATURA

ZANIMLJIVO U Prelog stižu majstori humora: Izložba Hrvatskog društva karikaturista

Muzej Croata insulanus Grada Preloga ugostiti će članove Hrvatskog društva karikaturista (HDK)

Svečano otvorenje izložbe članova HDK održati će se u petak, 11. listopada 2024. u 19 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Hrvatsko društvo karikaturista osnovano je 27. lipnja 1985. godine. Od samog početka djelovanja, HDK je sudjelovalo u radu međunarodnog udruženja karikaturista FECO (Federation of Cartoonists Organisations), a uz belgijske, nizozemske i britanske kolege, suosnivači tog međunarodnog udruženja bili su i hrvatski karikaturisti.

Osim što se redovito organizira zajedničko slanje radova na festivale karikatura diljem svijeta, na kojima su naši članovi do sada osvojili više od 600 nagrada, Hrvatsko društvo karikaturista od 1995. godine organizira Međunarodnu izložbu karikatura.

Ta izložba je u posljednjih 30-ak godina ušla u rang najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih festivala, uz sudjelovanje više tisuća autora iz svih dijelova svijeta.

Društvo svake godine organizira i Godišnju izložbu karikatura, na kojoj članovi imaju priliku predstaviti najvažnije radove koje su nacrtali tijekom tekuće godine.

U sklopu ceremonije otvorenja dodjeljuje se priznanje “Oskarika” najuspješnijem članu na međunarodnim festivalima karikatura.

Osim te dvije izložbe, tijekom godine se organiziraju izložbena gostovanja u gradovima i mjestima izvan Zagreba, a Društvo je aktivno i na međunarodnom planu, organizirajući gostovanja i predstavljajući naše Društvo, hrvatsku karikaturu, kulturu i domovinu u mnogobrojnim stranim državama.

Na izložbi u Muzeju Grada Prelogu sudjeluju: Slobodan Butir, Fran Cabalo, Miroslav Gerenčer, Ana Gezi, Hule Hanušić, Tin Horvat, Roko Idžojtić, Dragutin Kovačević, Krešimir Kveštek, Milan Lekić, Ratko Maričić, Joško Marušić, Mojimir Mihatov, Živko Nimac, Damir Novak, Marijan Pavečić, Petar Pismestrović, Zdenko Puhin, Srećko Puntarić, Predrag Raičević, Mario Rosanda, Ivan Sabolić, Nik Titanik i Davorin Trgovčević.

Članovi HDK će prilikom otvorenja izložbe posjetiteljima, po želji, izraditi portretne karikature.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije