CELINE

STARINSKO JELO Đurđica Mikec iz Celina ne broji kalorije u kalešici: “Več buš pojel, bolje buš delal”

Na manifestaciji Bakini kolači kušali smo jelo kalešica koje je spremila Đurđica Mikec

Kada smo prošlog vikenda došli na manifestaciju Bakini kolači, koja se održavala u atriju Starog grada u Čakovcu, naišli smo i na poznata lica iz Udruge “Vredne roke” Dragoslavec koja smo upoznali na Međimurskoj žlici u Štrigovi. 

Sredinom srpnja kušali smo na njihovom stolu jelo zvano kalešica koje nam je zbog okusa i teksture ostalo u vrlo lijepom pamćenju. Na Bakinim kolačima nas je oduševio poznati prizor – kalešica se opet našla na stolu Udruge. Glavna kuharica, Đurđica Mikec iz Celina, ispričala nam je više o ovom starinskom, jednostavnom i preukusnom jelu. 

Brzo jelo od samo četiri sastojka

“Kada su ljudi nekada išli u polje brati kukuruz, gazdarica bi ranije ustala te zamijesila i ispekla kalešicu. Ona bi se nosila u polje u jednom komadu i kada bi došlo vrijeme objedu, kalešica bi se trgala. Kalešica se vrlo brzo priprema i peče – u nju idu samo četiri sastojka: glatko brašno, slanine, mlijeko i sol. Sastojci se zamijese, tijesto se razvalja, pleh za pečenje se namaže, kalešica se ispeče”, opisala nam je postupak pripreme Đurđica Mikec. 

Na naše pitanje koliko kalorija ima u kalešici, Đurđica se samo nasmijala: “Što je u njoj više slanina, to je više kalorija. Več buš pojel, bolje buš delal.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije