FILM O MEĐIMURJU

NAGRADA Međimurju Grand Prix međunarodnog festivala za promotivni film s Benom Fogleom

Ben Fogle poznat je kao veliki borac održivosti i autohtonosti

Promotivni film međimurske Turističke zajednice “Međimurje Green Destination with Ben Fogle” dobitnik je Grand Prixa Batumi International Tourist Film Festivala, koji se prva tri dana listopada održao u Gruziji.

U obrazloženju nagrade Međimurcima kao ukupnim pobjednicima festivala, ocjenjivački je sud, između ostaloga, naveo da je promotivni film koji prati obilazak poznatog svjetskog avanturista i putopisca, veliko zagovornika održivosti i ekologije, Bena Foglea, „svojim ritmom, stilistikom i porukom potpuno odstupa od aktualne trendovske produkcije takvih uradaka.

-Iz filma je jasno vidljivo da se cilja na publiku koja ima strpljenja odgledati šestominutni film i koju interesira istinski održivi turistički proizvod, a osobnost gospodina Foglea tome daje dodatni pečat – piše u obrazloženju.

Glavnog aktera promotivnog filma, Bena Foglea, kroz priču o Međimurju vodili su međimurska zaštitarka prirode Mihaela Mesarić, direktor TZ Sv. Martin na Muri David Novinšćak. Pisac i kantor Vladimir Mihaljević kao skelar je bio domaćin Benu Fogleu na žabničkm mlinu, ugostile su ga vlasnice OPG – ova Geler i Pozojev vračak, Ivanka Horvat i Mirjana Biber Hren dok su ga učenici OŠ Štrigova proveli Međerkinim bregom, lokaciji s jedinstvenim orguljama na vjetar. Dragocjenu pomoć pri snimanju filma pružio je i predsjednik Udruge uzgajivača međimurskog konja, Matija Ladić.

Kuriozitet u stvaranju nagrađenog promotivnog filma – uratku višestrukog dobitnika najprestižnije nagrade u televizijskom svijetu, Emmy, Boška Bobyija Grubića, uz kameru Marina Vidovića i glazbu Lacija Varge i Marka Žerjava– jest da je cijeli film snimljen u svega jednom danu koliko je Ben Fogle proveo u Međimurju, a kamo je pristao doći zbog zelene i održive orijentacije međimurskog turizma. Ben Fogle poznat je kao veliki borac održivosti i autohtonosti pa pristaje raditi promotivne materijale isključivo za destinacije koje se pridržavaju ovih vrijednosti.

-Iznimno mi je drago da smo uspjeli snimiti ovu lijepu međimursku razglednicu u vrlo limitiranom vremenu i uz veliki profesionalizam Bena Foglea. Drago mi je da su nas prepoznali na festivalu u Gruziji, no Međimurje je uistinu predivno i veselim se provesti još više vremena u njemu, posebice kad počne produkcija igranog filma o Zrinskom i Frankopanu, Urotnic – kaže redatelj Grubić.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije zadovoljan je nagradom, koja je uslijedila nekoliko dana nakon što je globalna udruga turističkih novinara i putopisaca iz 30 zemalja svijeta, dodijelila Međimurju svoju godišnju nagradu „Zlatna jabuka“, također baziranu prvenstveno na održivosti, a potom i nizu drugih, zahtjevnih kriterija.

-Na takvom festivalu, na visokoj razini, osvojiti nagradu izuzetna je čast. Jako sam sretan što smo zajedno s Bobbyjem Grubićem polučili takav rezultat. Osim što je sjajna promocija našeg Međimurja, nagrada je ujedno i početak puta ovog uratka na mnoge druge festivale turističkog filma, a na koje smo pozvani još za boravka u Gruziji. Također mi je drago što je žiri prepoznao našu namjeru da ne snimamo tiktokovski format, već dokumentaristički kratki film koji se obraća publici zainteresiranoj za zeleni turizam, spora putovanja (slow travel) i bijeg od urbanog užurbanog ritma života – zaključio je Rudi Grula.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije