hrana za zdravlje i mir

SREDNJA ŠKOLA PRELOG Na čakovečkoj manifestaciji prezentirali školski projekt

Štand Srednje škole Prelog bio je izvrsno zapažen i posjećen

Turistička grupa Srednje škole Prelog ove je nedjelje, 29. rujna 2024. godine sudjelovala na manifestaciji ‘Čakovec weekend – Jesen’, koju je središnjim ulicama Čakovca organizirala Turistička zajednica Grada Čakovca.

Na spomenutoj manifestaciji preloška je škola predstavila svoj školski projekt „Hrana za zdravlje i mir“, čija je svrha bila osmisliti sadržaje koji će promovirati „Turizam i mir“, kao središnju temu ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma, ali i promovirati projekt „SHE“ u koji se SŠ Prelog ove jeseni uključila. Riječ je o projektu „Hrvatske mreže škola koje promiču zdravlje za srednjoškolsko obrazovanje“, a koji se provodi u okviru “Europske mreže škola koje promiču zdravlje”, iz čega proizlazi i kratica SHE – Schools for Health in Europe.

U okviru „SHE“ Srednja škola Prelog ima krilaticu „Zdravo je pravo“, a manifestacija Jesen u gradu Zrinskih bila je izvrsna prilika za predstavljanje onoga kako o zdravlju vezanom uz hranu u SŠ Prelog školi razmišljaju i djeluju.
Tako su na čakovečkom Trgu Republike srednjoškolci i njihove nastavnice predstavili javnosti svoje zdrave proizvode izrađene od lokalnih nutritivno visokovrijednih namirnica, za koje vjeruju da potiču i zdravlje i psihofizički mir. Među ostalim, nudili su vafle od bučinog i pirovog brašna, namaze od slanutka, te cimeta i jabuke, džem od domaćih jabuka i višanja, te gibanice od tikve s makom i gibanice s jabukama. Sve to izradili su u školi, baš kao i melem od gaveza, sapune od buče, te tinkturu od trputca.

A kako je Jesen u Gradu Zrinskih manifestacija koja svojim prekrasnim tonovima, paletom šarolike ponude lokalnog blaga i vrsne organizacije turističke zajednice grada domaćina, slavi i plemenitašku obitelj Zrinskih, preloški srednjoškolci odjenuli su za manifestaciju prigodne kostime; mladu groficu Katarinu Zrinski utjelovila je učenica 2.THK razreda Lorena Brodarić, dok su joj pratilje bile Sara Puklavec iz 3. EK razreda i Elizabeta Srpak iz 1. THK razreda. I dok su djevojke gradom šetale u maniri pravih plemkinja iz 17. stoljeća, na prezentacijskom štandu domaćini su bili Patrik Čonkaš iz 2. THK razreda i Sven Dodlek iz 3. THK razreda, odjeveni u narodne nošnje KUU Seljačka sloga Nedelišće.

U pripremi i provedbi cjelokupnog projekta sudjelovale su s učenicima nastavnice Marina Branilović, Anica Naranđa i Sanja Kovačić. Bez lažne skromnosti, valja priznati da je štand Srednje škole Prelog bio izvrsno zapažen i posjećen. Mnogi Čakovčanci i njihovi gosti zastali su, razgledali štand, kupili neki od proizvoda, popričali i fotografirali se s učenicima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije