POLITIKA?

VIJEĆE JE ODLUČILO Novi ravnatelj Županijske bolnice je Nikola Hren – netko je lobirao kod ministra Beroša?

Županijska bolnica Čakovec ušla je u novo razdoblje, nadamo se daljnjeg razvoja i ulaganja u zdravstvenu zaštitu Međimuraca. Očekivanja su velika.

Danas je pravnik Nikola Hren, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Čakovcu, bivši HDZ-ov kandidat za zamjenika župana Međimurske županije imenovan ravnateljem Županijske bolnice u Čakovcu.

Lokalni mediji skloni HDZ-u već su u srpnju, prije samog raspisivanja natječaja pisali da će Hren postati novi ravnatelj, a slični su se naslovi pojavili i prije dva dana. Međimurska javnost lako je zaključila kako je “sve već dogovoreno” i da se time omalovažava institucija i pozicija ravnatelja županijske bolnice. 

Nagađalo se cijelog ljeta

Nagađanja da će Nikola Hren doista postati novi ravnatelj, dodatno su potaknula pojavljivanja Ljubomira Kolareka, gradonačelnika Preloga, saborskog zastupnika i predsjednika HDZ-a Međimurske županije na više događanja u Međimurju ovog ljeta, većinom u pratnji Nikole Hrena. Sam Nikola Hren je prije nekoliko mjeseci priznao da je jedan od glavnih kandidata za ravnatelja bolnice, no tada je naveo da je to zbog toga jer je neko vrijeme bio u Upravnom vijeću bolnice. 

Lobiranje kod ministra?

O lobiranju kod ministra te dogovorima iza kulisa govorio je pak župan Matija Posavec na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije kada je upitan o realizaciji Centra za palijativnu skrb. 

“Umjesto da se kod ministra ide po pomoć za bolju zdravstvenu skrb u Međimurju, ministra se u proteklih nekoliko tjedana stalno pohodi, ali zbog kadrovskih i političkih odluka. Vidjet ćemo kako će se to rasplesti”, rekao je krajem rujna župan.  

Simbolično mišljenje

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predvidio je da Upravno vijeće, prije samog imenovanja ravnatelja, mora pribaviti mišljenje županije, odnosno župana te suglasnost ministra. Budući da je Upravno vijeće sastavljeno tako da su četiri od sedam članova (u Čakovcu samo šest jer jedan predstavnik djelatnika nedostaje), dakle većina postavljeni od strane vladajućih, to je mišljenje (bilo pozitivno ili negativno) tek simbolično i nema težinu u donošenju odluke o ravnatelju. 

Županijska bolnica Čakovec ušla je u novo razdoblje, nadamo se daljnjeg razvoja i ulaganja u zdravstvenu zaštitu Međimuraca. Očekivanja su velika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije