trening s ivanom posavec

VIDEO Vježbanje nakon poroda i kada je vrijeme za trening

Vježbanje je u današnje vrijeme neophodno za zdravlje lokomotornog sustava, a pogotovo onda kada tijelo doživi stres

Koliko god su trudnoća i porod najljepši dio ženina života, također su i vrlo stresni za sve zglobove i mišiće u tijelu, stoga je vježbanje jedina ispravna terapija.


Dijastaza rektusa je razdvajanje trbušnih mišića tijekom i nakon trudnoće. Dolazi uslijed rastezanja vezivnog tkiva mišićnih ovojnica, a zove se -linea alba i upravo se njoj na početku najviše posvećujemo. Dijastaza rektusa je najnormalnije stanje trbušnog zida, nastala u trudnoći, a zbog naglog rasta bebe unutar ženine utrobe. Kako bi beba imala mjesta, trbušni se mišići povlače u stranu i tako nastaje dijastaza rektusa. Žene nakon poroda mjesecima, a neke čak i godinama mukotrpno rade na tome da se oni vrate na mjesto.

Često je koncentracija treninga pogrešna pa shodno tome daje loše rezultate, oni se udaljavaju, a dijastaza postaje ženina noćna mora. Nemojte biti dio takve ekipe, važno je raditi mudro i pažljivo jer vaše je tijelo jedina kuća u kojoj zapravo živite i vaš najveći saveznik. Bolovi u području kralježnice, zdjelice (posebice zdjeličnog dna) i kukova su često posljedica dijastaze i njezino zanemarivanje.


ZADAĆA TRBUŠNOG ZIDA


-Održavanje stabilnosti pri pokretu i držanju te reguliranju intraabdominalnog tlaka


-Čuva organe unutar trbušne šupljine


-Potpora kralježnici i zdjelici

Vježbe za vraćanje trbušnog zida na njegovo mjesto i smanjenje dijasteze je potrebno sprovoditi već u rodilištu, ali neće biti kasno ako krenete kada dođete s bebom kući, na način da dubokim udisajima i izdisajima, aktivirate trbušne mišiće i opuštate trbušnu regiju, core. Na taj način pomoći ćete svojim mišićima u oporavku. Ne samo trbušnih mišića, već i dubokih mišića zdjeličnog dna. Strpljivo i marljivo čekajte da prođe vrijeme jer je i vrijeme potrebno kako bi se oni vratili.


Mišići trupa, a to su mišići trbuha, leđa, zdjelice i kukova, zajedničko ime za to područje je core, je na početku trenažnog procesa najvažniji dio kojeg ćete aktivirati i raditi na jakosti tog područja. Nikada u tom periodu ne radite na jakosti bočnih trbušnih mišića, stoga su sve rotacije trupa, ruski tvistovi, bočni upori (neki ih baš preporučuju, ja nikako) ne preporučuju. Pustite da vrijeme i pametan trening odrade svoje.

Vrijeme vraćanja ovisi o genetici, tijeku trudnoće i samoj trudnoći, treningu prije ostvarene trudnoće i mnogim ostalim važnim čimbenicima. Dajte vremena tijelu, ne forsirajte dijete i rezultate, ne radite ništa što vam nije dobro, ni pod koju cijenu. Vježbe vam moraju goditi i biti od koristi.


4 VJEŽBE KOJE PREPORUČUJEM NAKON PORODA (nakon dva mjeseca)


-duboko trodimenzialno međurebreno disanje


-krava mačka


-kratko podizanje trupa


-leđna ekstenzija

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije