ukras livada i vrtova

JESENSKI MRAZOVAC Cvijet delikatne i nježne boje koji skriva opasne tajne

U proteklim sunčanim danima u šetnji prirodom zatekli smo prekrasan i nježan cvijet koji skriva otrovne tajne

Riječ je o jesenskom mrazovcu, nježnom, ljubičasto-ružičastom cvijetu, koji krasi livade i rubove šuma, pa i vrtove i pravi je ukras jeseni ali iza svoje ljepote skriva otrove.

Rasprostranjenost i izgled


Jesenski mrazovac pripada porodici ljiljana (Liliaceae) i najčešće ga možemo pronaći u vlažnim livadama, proplancima i šumskim rubovima diljem Europe. Cvjetovi mrazovca pojavljuju se od rujna do listopada, dok biljka nema razvijenih listova, što je čini specifičnom u odnosu na druge vrste cvijeća. Njen cvijet često podsjeća na krokus, ali za razliku od njega, mrazovac cvjeta u jesen, dok krokusi uglavnom cvjetaju u proljeće.

Otrovan, ali ljekovit


Jedna od ključnih karakteristika mrazovca je njegova otrovnost. Svi dijelovi biljke, a posebno sjemenke i lukovica, sadrže kolhicin, izuzetno otrovnu tvar koja može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt ako se unese u organizam. Simptomi trovanja uključuju mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev, a u težim slučajevima može doći do zatajenja više organa.

Unatoč svojoj otrovnosti, mrazovac se koristi u medicini. Kolhicin, u strogo kontroliranim dozama, koristi se u liječenju gihta, upalnih bolesti i određenih vrsta raka. Zbog toga se biljka uzgaja i u laboratorijskim uvjetima za farmaceutske svrhe.

Upozorenje za šetače


Za one koji vole boraviti u prirodi, važno je naglasiti da mrazovac nije biljka za branje. Iako izgleda privlačno, njegov doticaj ili konzumacija mogu biti opasni. Posebno se preporučuje roditeljima da educiraju djecu o opasnostima ove biljke kako bi se izbjegle nesreće.

Jesenski mrazovac još jednom nas podsjeća na to koliko priroda može biti prekrasna, ali istovremeno i opasna. Dok uživamo u jesenskim šetnjama, potrebno je biti oprezan i svjestan biljnog svijeta koji nas okružuje.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije