OPĆINA NEDELIŠĆE

VELIKO ULAGANJE Područna škola Dunjkovec kreće u energetsku obnovu – Načelnik Novak: Danas je lijep dan za Dunjkovec, Slakovec i Pretetinec

Počinju radovi na energetskoj obnovi Područne škole Dunjkovec

U ponedjeljak, 30. rujna u Područnoj školi Dunjkovec sastali su se župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, ravnatelj Osnovne škole Nedelišće Ivica Paić te direktor Međimurske energetske agencije Alen Višnjić.

Razlog njihovog sastanka bio je predstavljanje početka radova u sklopu projekta Energetska obnova zgrade Područne škole Dunjkovec.

Projekt vrijedan gotovo 413.000 EUR

Kako je objasnio direktor Alen Višnjić, projekt energetske obnove zgrade Područne škole Dunjkovec ukupno je vrijedan 412.652,02 EUR s PDV-om, a EU ga sufinancira s 314.995,35 EUR dok će ostatak sredstava pokriti Međimurska županija iz vlastitog proračuna.

Razdoblje provedbe projekta je od svibnja 2023. godine do 30. lipnja 2026. godine, dok su njegovi nositelji Osnovna škola Nedelišće, odnosno osnivač Međimurska županija, a izvođač radova Projekt Management d.o.o. iz Čakovca. 

Trud se isplatio

“Projekt je prijavljen na poziv Energetska obnova zgrada javnog sektora iz NPOO-a. Odluka o prolasku projekta zaprimljena je u travnju, ugovor između Osnovne škole Nedelišće, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan je početkom srpnja, postupak nabave proveden je u kolovozu i rujnu, a u sljedećih 15 dana odabrani izvođač radova bit će uveden u posao od kada im teče rok od 7 mjeseci za izvođenje radova, koji bi trebali biti gotovi do svibnja 2025. godine”, opisao je ukratko Alen Višnjić postupak od prijave projekta do početka gradnje. 

Velika ušteda za školu

U školi u Dunjkovcu tako će se dodati toplinska izolacija na vanjske zidove, strop prema negrijanom tavanu te kosi krov, ugradit će se dizalica topline, obnovit će se rasvjeta, ugraditi sustav za praćenje potrošnje energenata i vode, instalirat će se fotonaponska elektrana snage 40kw, a obnovit će se i rampa za osobe sa smanjenom pokretljivosti te izgraditi novi parking za bicikle. Tim će se zahvatima obnoviti 800m2 površine objekta, a ušteda u energiji potrebna za grijanje iznosit će 54%, u primarnoj energiji 51%, emisije CO2 bit će manje za 87%, a udio obnovljivih izvora energije povećat će se za 78%.

Ulaganje u kvalitetu obrazovanja

Načelnik Nikola Novak, kao i ravnatelj Ivica Paić, nisu skrivali zadovoljstvo obnovom. “Ova je područna škola s 90 učenika iz Slakovca, Dunjkovca i Pretetinca zapravo najveća područna škola u Međimurju. Sve se više djece rađa u tim mjestima, zato je i broj učenika povećan. Danas je zaista lijep dan za Dunjkovec, Slakovec i Pretetinec”, rekao je načelnik Novak te nadodao kako Općina neprestano radi na povećanju kvalitete obrazovanja, ulaže i u novi dječji vrtić pokraj škole, koji će biti uskoro otvoren, a došla je suglasnost i građevinska dozvola za gradnju nove školske sportske dvorane.

Međimurje vodeća regija u Hrvatskoj

Župan Matija Posavec zaključio je pak kako je Međimurskoj županiji izuzetno važno ulaganje u područne škole jer prepoznaje njihovu ključnu ulogu u obrazovanju i razvoju lokalne zajednice. Kroz ovaj projekt obnove modernizirat će se i unaprijediti obrazovni uvjeti za učenike i nastavnike, a istovremeno smanjiti potrošnja energije i negativan utjecaj na okoliš.

Najnovija ulaganja u energetsku obnovu škola i javnih ustanova dokazuju kako je Međimurska županija vodeća u Hrvatskoj u tom segmentu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije