vremenske tegobe

MALO KIŠA, MALO SUNCE Jeste li i vi ‘vremenska antena’? Evo savjeta kako ublažiti meteoropatiju

Nagle vremenske promjene, koje su pogodile naše krajeve u posljednjih nekoliko dana, negativno utječu na jedan dio populacije

Meteoropati su poput vremenskih antena – svaki oblak, kiša ili sunce utječu na njih. Nagle vremenske promjene, koje su pogodile naše krajeve u posljednjih nekoliko dana, negativno utječu na jedan dio populacije. Jeste li primijetili kako se vaši ukućani, prijatelji ili pak kolege u posljednje vrijeme žale na jake glavobolje, na bezvoljnost i umor. Možda su upravo oni meteoropati!

Ljudski barometri

To su ljudi koji doslovno osjećaju vrijeme na svojoj koži – i ne samo to. Promjene temperature, vlažnosti, tlaka i vremenskih uvjeta direktno utječu na njihovo fizičko i mentalno stanje. Jednog dana ih sunce puni energijom, a već sljedećeg tmuran dan donosi glavobolju, umor i osjećaj bezvoljnosti. Bilo da je riječ o bolovima u zglobovima ili promjenama raspoloženja, meteoropati su kao ljudski barometri – bolje rečeno, vremenski senzori na dvije noge. Meteoropati posebno pate za vrijeme zimskih mjeseci kada je manje sunca, a dani su kraći.

Kako ublažiti posljedice meteoropatije?

Borba protiv meteoropatije može biti izazovna, ali postoje učinkoviti načini kako ublažiti simptome i lakše se nositi s vremenskim promjenama. Evo nekoliko savjeta:

Tjelesna aktivnost: Redovito vježbanje poboljšava cirkulaciju, jača imunitet i smanjuje osjetljivost na promjene vremena. Šetnje ili vježbanje na otvorenom mogu posebno pomoći.

Zdrava prehrana: Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i mineralima, poput voća i povrća, može ojačati tijelo. Vitamin D je osobito važan u zimskim mjesecima zbog manje izloženosti sunčevoj svjetlosti.

Hidratacija: Pijenje dovoljno tekućine pomaže održati organizam hidratiziranim, što smanjuje umor i glavobolje povezane s meteoropatijom.

Kvalitetan san: Održavanje redovitog rasporeda spavanja i dovoljna količina sna pomaže tijelu da se bolje nosi s vremenskim promjenama.

Tehnike opuštanja: Meditacija, joga i tehnike dubokog disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe koje meteoropati osjećaju tijekom vremenskih oscilacija.

Suplementi: U dogovoru s liječnikom, ponekad se preporučuju dodaci prehrani poput magnezija ili ginka, koji mogu poboljšati cirkulaciju i smanjiti simptome meteoropatije.

Izlaganje svjetlosti: U zimskim mjesecima, terapija svjetlom može pomoći protiv sezonske depresije i nedostatka energije.

Prateći vremensku prognozu i koristeći ove savjete, meteoropati se mogu bolje pripremiti za vremenske promjene i ublažiti utjecaj meteoropatije na svakodnevni život.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije