prestižna nagrada

ZLATNA JABUKA Turistički Oskar dodijeljen Međimurskoj županiji potvrda je prepoznatljivosti destinacije i kvalitete ponude

Zlatna jabuka je nova svjetska nagrada Međimurskoj županiji za postignuća u održivom turizmu

Zlatna jabuka je prestižna nagrada za postignuća u održivom turizmu, koju godinama dodjeljuje Međunarodna federacija novinara i putopisaca – FIJET, te istinska potvrda prepoznatljivosti destinacije i kvalitete ponude.

Međimurska županija ovogodišnji je dobitnik Zlatne jabuke, renomirane svjetske nagrade koju s razlogom nazivaju turističkim Oskarom, a za uvrštavanje na prestižnu listu dobitnika Zlatne jabuke potrebno je ispuniti mnoge zahtjevne kriterije, osobito u području očuvanja okoliša te bioresursa, odnosno održivog turizma, jer bez tih vrijednosti nije ni moguće ući u natjecanje.

Ovo je nova potvrda da Međimurska županija s razlogom nosi respektabilnu oznaku Green Destination za održivi turizam, kao prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu. Postignućima na području održivog turizma, te jedinstvenim turističkim proizvodima, uvjerili smo članove Federacije novinara i putopisaca da je upravo Međimurje jedinstvena destinacija, upisana na svjetsku turističku kartu zlatnim slovima.

U upečatljivom ambijentu atrija palače Zrinskih u Čakovcu, na Svjetski dan turizma, 27. rujna, održana je svečana ceremonija dodjele nagrade, te je u međimursku košaricu blaga spuštena i Zlatna jabuka.

Župan Međimurske županije nije krio ponos prilikom dodjele nagrade, te je pritom naglasio: „Izuzetno san ponosan što je Međimurska županija prepoznata na globalnoj razini dodjelom prestižne nagrade ‘Zlatna jabuka’. Ova nagrada je dokaz da naš pristup razvoju turizma, koji uključuje održivost, inovativnost i dugoročnu viziju, daje rezultate. Ulaganjem u našu bogatu kulturnu baštinu, prirodne ljepote i vrhunske turističke sadržaje, uspjeli smo stvoriti destinaciju koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Međimurje nije samo regija – to je destinacija koja živi autentičnost, koja povezuje prošlost i budućnost, prirodu i kulturu,“ kazao je župan te dodao da ova nagradanije samo priznanje našem radu, već i poticaj da nastavimo ulagati u turizam kao jedan od ključnih pokretača našeg razvoja.

„Zahvaljujući predanom radu lokalne zajednice, ugostitelja i turističkih djelatnika, Međimurje postaje sinonim za kvalitetu, inovativnost i gostoprimstvo. Iznimno nam je važno da sve ovo radimo na način koji čuva naš okoliš i naslijeđe, osiguravajući da turizam bude održiv i koristan za sve naše građane. Nastavit ćemo širiti svoju ponudu, ulagati u nove projekte i stvarati inovativne turističke proizvode koji će dodatno unaprijediti položaj Međimurja kao vodeće destinacije u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i šire. Ova nagrada je potvrda da smo na pravom putu i da naš vizionarski pristup donosi plodove,“ zaključio je župan.

„Zlatnu jabuku“, od 1970. godine najuspješnijim turističkim destinacijama dodjeljuje ugledna međunarodna asocijacija novinara i putopisaca sa sjedištem u Parizu. FIJET je zapravo najstarije svjetsko udruženje ove vrste te ima 650 članova iz 30 zemalja, a misija nagrade koju su uveli je podizanje razine svjetskog turizma i svijesti o važnosti razvijanja održivih oblika turističke ponude.

Direktor Turističke zajednice Međimurja Rudi Grula naglašava: „Jedno je to u nizu priznanja koje Međimurje dobiva u razvoju održivog turizma, a posebno je značajno jer dolazi od tako ugledne globalne organizacije turističkih novinara i naravno da nastavljamo naporno raditi na još boljoj kvaliteti našeg turističkog proizvoda i ukupnoj kvaliteti života međimurske lokalne zajednice“, rekao je Grula.

U svom obraćanju uzvanicima, Tina Čubrilo, predsjednica Međunarodnog udruženja novinara i pisaca u turizmu, i Tijani Hadad, predsjednik FIJET-a, izrazili su duboko poštovanje prema naporima Međimurske županije u razvoju turizma. „Nagradu dodjeljujemo za očuvanje i unapređivanje povijesno – kulturne baštine te tradicije u funkciji turizma, a da bi ju dobila, destinacija mora biti i održiva, što nije lako postići jer kriteriji za to su vrlo rigidni. Međimurje zasluženo dobiva Zlatnu jabuku”, rekao je predsjednik FIJET-a.

“Zlatne jabuke dosad su u Hrvatskoj osvojili Dubrovnik, Split, Vučedol, Opatija i Rovinj, a prva nagrada, 1970. dodijeljena je Siciliji.

Prestiž i poticaj

„Imati Zlatnu jabuku u svojoj košari, uz prestiž, donosi i obavezu nastaviti istim smjerom i nastavak razvoja destinacije. Međimurska županija ponijela je i titulu najbolje destinacije kontinentalnog turizma 2024. Najmanja hrvatska županija s velikim turističkim afinitetima i dostignućima dobitnica je nagrade “Simply the best” u izboru Udruge hrvatskih putničkih agencija, poslovno turističke burze PUT i turističkog magazina Way to Croatia, dodijeljenih u travnju. Nagrada se dodjeljuje za kreativnost, inovativnost i razvoj te unapređenje turističke ponude. Međimurcima ova, još jedna nagrada u nizu koje su primili zadnjih nekoliko godina, laska, ali sve koji prate događanja u domaćem turizmu, kao i desetine tisuća turista koji su lani ostvarili 221.103 noćenja – ona ne čudi. Činjenica je da Međimurska županija ulaže znatne napore i sredstva kako bi Međimurje svrstala ne samo na domaću i europsku, nego i na svjetsku turističku mapu. Uostalom, prva je to hrvatska destinacija s Green Destination oznakom što je dokaz uspješnog provođenja zelene tranzicije, a čak 13 su međimurskih turističkih objekata nositelji prvih Good Travel certifikata u Hrvatskoj koji jamče visoki standard s fokusom na očuvanje okoliša. Okretanje green poslovnoj strategiji izuzima Međimurje iz hrvatskih okvira i kao regiju ga svrstava uz najosvještenije na svijetu kao što su Kostarika, Azori, Palau-Malezija, Galapagos i Slovenija“, piše u obrazloženju nagrade Međunarodne federacije novinara i putopisaca dodijeljene Međimurskoj županiji.

Na svečanoj ceremoniji dodjele Zlatne jabuke u atriju palače Zrinskih u Čakovcu nastupili su i naši istaknuti glazbenici, operna diva Marija Vidović i Mirko Švenda Žiga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije