PODIZANJE SVIJESTI

ČAKOVEC Ne propustite obilježavanje Dana ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce posvećen je prevenciji i edukaciji

Mjesec listopad u cijelom je svijetu posvećen podizanju svijesti o važnosti brige za zdravlje dojki te ranom otkrivanju i liječenju raka dojke.

Rak dojke je prvo sijelo raka među ženama u Hrvatskoj i u Međimurskoj županiji, a po smrtnosti je u Hrvatskoj na trećem mjestu (iza raka pluća i raka debelog crijeva), a u Međimurskoj županiji na drugom mjestu (na prvom mjestu u žena je smrtnost od raka debelog crijeva, a drugo i treće mjesto dijele rak pluća i rak dojke). U Hrvatskoj je 2021. godine rak dojke bio otkriven kod 2.968 žena, a u Međimurskoj županiji kod 67 žena, a 2022. godine je u Hrvatskoj 648 žena umrlo od raka dojke, među kojima je 18 žena bilo iz Međimurske županije.

Kako su ograničene mogućnosti prevencije raka dojke, vrlo je važno bolest otkriti u početnoj fazi. Kada je bolest otkrivena na vrijeme izlječiva je u 98% slučajeva te stoga ističemo važnost redovitih mamografskih pregleda za žene, koji jamče rano otkrivanje bolesti i pravodobno liječenje.

Iako je u Međimurskoj županiji odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke među najvišima u Hrvatskoj, čemu su zasigurno pridonijele i akcije obilježavanja Dana ružičaste vrpce, uvijek ima prostora za poboljšanje, pa i tijekom ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce apeliramo na žene da vode računa o svome zdravlju i zdravlju svojih dojki te da i nadalje redovito odlaze na mamografske i druge preventivne preglede.

Članice kluba „Nova Nada“ kao i drugi članovi klubova Lige uz brojne podupiratelje, okupiti će se kod svog štanda na Trgu Republike u Čakovcu u subotu, 05.10.2024. od 9-12 sati te će dijeliti promotivno-edukativne materijale i izložiti svoje radove pa pozivamo građane da nam se pridruže i daju podršku svim ženama koje se bore s ovom bolešću i nastoje je pobijediti.

Budući se dugi niz godina u povodu Dana ružičaste vrpce u Hrvatskoj i Međimurju organizirala i šetnja gradom, ove godine ćemo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije ponovno organizirati „Ružičastu turu hodanja“ kroz centar grada i po perivoju Zrinski (dužina ture je oko 1,5 kilometar). Hodanje će započeti u 9,30h na Trgu Republike u Čakovcu.

Sve vas koji nam želite pružiti podršku pozivamo da obučete nešto roza i da nam se pridružite na štandu i/ili turi hodanja u subotu 5. listopada 2024.godine.

Tako ujedno želimo obilježiti i Nacionalni dan hodanja, koji se u Hrvatskoj u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo obilježava od 2019. godine, prve subote u mjesecu listopadu po uzoru na Vodeću međunarodnu organizaciju za rekreaciju – TAFISA – u (The Association For International Sport for All).

Naime, jednosatna šetnja sedam dana u tjednu smanjuje rizik od raka dojke za 14% kod žena u menopauzi, a snažnije i dulje aktivnosti smanjuju rizik još i više. Osim toga, kod žena oboljelih od raka doke, redovita tjelesna aktivnost može smanjiti smrtnost do 38%.

Stoga vjerujemo da ćete nam se pridružiti kako bismo zajedno poslali poruku – brinite o svom zdravlju i zdravlju svojih dojki, odlazite na redovite preglede i pružite podršku oboljelima!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije