NAŠI LJUDI

OD MEĐIMURJA DO CANBERRE Nenad i Snježana Vrbat-‘Australski špijun i petnaestogodišnja Suzy’

Uvijek je nekako življe u macinskoj fari kada, nakon mnogo godina, u posjet dođu omiljeni “Australci” Nenad i Snježana Vrbat

Nedavno smo ih slučajno susreli, zastali su na kavici u Žir asu.

Doznali smo odmah kako su ovom zgodom, preko cijele kugle zemaljske, na rodnu grudu u Črečanu poveli i baku, to jest Nenadovu majku Mariju Vrbat.

– Proveli smo ljeto u Hrvatskoj i, nažalost, uskoro se moramo vratiti u Australiju. Uvijek je lijepo vidjeti sve drage prijatelje i rođake. Letimo za koji dan, ali baš smo se sada najviše rastrčali. Naime, mnogi su dosad bili na moru, a želimo svakoga vidjeti! Drago nam je i što je baka mogla vidjeti rodnu grudu – rekli su nam supružnici Vrbat.
Najveći im je problem tehničke naravi. Nenad izbjegava vožnju jer navika je snažna stvar. U Australiji je volan sa suprotne strane i vozi se po lijevoj traci, kao u Engleskoj. Još ako se nešto slavilo, bolje je da vozi neki prijatelj, a njih ovdje hvala Bogu imaju napretek.

Sjeli smo nakratko s ovim uvijek nasmijanim parom i doznali njihovu životnu priču te tko ih je i kako spojio. Sad već većinu života proveli su u glavnom gradu Australije, Canberri.

Oproštajka kod Šumaca

– Rođeni sam Črečinčar. Kad sam imao tri godine, s majkom Marijom i danas pokojnim ocem Antonom sam 1970. godine pošao u Australiju. Majku Mariju u Črečanu svi znaju kao Sidu Marcijušovu. Marciuš je djevojački, a tko bi znao kako je postala Sida… Uglavnom, često sam dolazio u Črečan iz Australije još kao mladić – priča nam Nenad Vrbat, u Črečanu zvan Neno, a u Canberri Ned.

Tada se dogodila stvar koja je silno utjecala na sve što je slijedilo. Pokojni otac Anton prijavio ga je na služenje vojnog roka u tadašnjoj SFRJ.

– Nisam ni znao da ne trebam služiti vojsku ovdje. Imao sam i još uvijek imam oba državljanstva, baš kao i supruga. Tata mi to nije rekao, samo me prijavio. Kad sam došao, još su me ispitivali kao špijuna! – prisjeća se. Naravno da nije bio špijun, ali tih je godina bilo napeto i kaotično.

Tako je 1985. godine iz Canberre došao na služenje vojnog roka u Pirot, kod granice s Bugarskom. Odslužio je svoje i posjetio Črečan. Ondje je pohodio opraštajku prijatelja zvanog Šumac, bila je 1987. godina.

Ti si moja!

– Na oproštajki kod Šumaca sam zatekao prijatelja Dejana Horvata koji je rekao neka samo izaberem. I gledam ja te mačke pred zidom, vidim Suzy i odmah kažem: “Ti si moja!” I tako je bilo – doznali smo kako je ovoj vezi kumovao Dejan Horvat iz Črečana. Pratitelji međimurskog nogometa dobro znaju o kome je riječ, vodio je napad NK-a Čakovec u njegovim najboljim danima na putu prema prvoj ligi.

Supruga Snježana sve ovo sluša i kroz smijeh potvrdno klima, bilo je baš tako. Ona je rodom iz susjednog Gornjeg Hrašćana, ovdje je Snješka, a u Canberry Suzy.

– Bila sam mlada, jako mlada! – otkriva nam. Pet godina je mlađa od Nenada te smo učas izračunali da je tada morala imati 15 godina.

– Ned se nakon toga vratio raditi u Australiju, no vratio se po mene. Vjenčali smo se 1989. godine. Moji roditelji su morali potpisati na sudu jer sam imala 17 godina. Godinu kasnije otišli smo u Australiju i od tada smo u Canberri. Imamo sina Denija koji ima krasnu curu Makedonku i kći Ninu koja je u braku od 2016. godine.

Suprug joj je polu Talijan, polu Škot. Imaju šestogodišnjeg sina Tylera, našeg zasad jedinog unuka – zaokružila je gospođa Vrbat ovu epsku romansu koja se proteže preko najudaljenijih kontinenata i to ne kroz desetljeća, već tehnički gledano kroz tisućljeća! Bude li se ikad snimao film o njima, mogao bi se zvati “Australski špijun i 15-godišnja Suzy”.

Ivačova nećakinja

Snježana Vrbat je inače djevojački Škvorc. Njezina majka Anka je podrijetlom iz Macinca. Gospođa Anka udala se za danas pokojnog Stjepana Škvorca, muzikaša iz Gornjeg Hrašćana. Riječ je o rođenom bratu poznatog međimurskog pjevača Ivana Škvorca – Ivača koji danas živi u Pušćinama.

Gospođa Anka tako je ostala na imanju Škvorcovih u Gornjem Hrašćanu te s njom živi i za nju brine Snježanin brat Stefan Škvorc. Naravno, mnogo su vremena na ovim praznicima proveli i kod bake Anke.

A bilo je prilike i za veselo druženje s krivcem, Dejanom Horvatom, koji je Snježani bio fendri na vjenčanju. Dejan danas također, sa suprugom Anom, živi u Gornjem Hrašćanu. Pojelo se, popilo i zasviralo, a bili su tu, otkriva fotografija, i baka Sida, kao i Dejanovi roditelji Nada i Ivan Horvat – Penč. Do sljedeće prilike!

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3622

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije