MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

TKO KOČI PROJEKT? Građevinska dozvola je tu, a država okreće glavu – upitna je sudbina Centra palijativne skrbi

Građevinska dozvola za Centar čeka već 9 mjeseci na županovom stolu, a država odbija dati suglasnost

Na današnjoj sjednici Skupštine Međimurske županije vijećnica Andreja Marić (SDP) osvrnula se na aktualnom satu na stanje palijativne skrbi u Međimurskoj županiji te je postavila županu pitanje o napretku realizacije najavljivanog Centra palijativne skrbi koji će se s 25 postelja smjestiti u zgradu Feštetić kod ŽB Čakovec.

Svi kriteriji zadovoljeni, ali…

Župan Matija Posavec dao je poduži odgovor na pitanje vijećnice: “Moje je osobno mišljenje da je situacija u kojoj smo se našli žalosna i žalosno je da ne postoji kod onih, koji mogu donijeti odluku, nekakva svijest o potrebi Međimurja da se razvije sustav palijativne skrbi.

U želji da jačamo socijalnu osjetljivost, moj osobni projekt i želja i nastojanje je da imamo Centar palijativne skrbi. Za to smo definirali kriterije, definirali smo prostor, povezali se sa zdravstvenim ustanovama, tražili da uđemo u mrežu, ishodili smo svu projektnu dokumentaciju, stavili smo čak taj projekt u Razvojni sporazum ‘Sjever’ koji je potpisan s Vladom Republike Hrvatske. Prošli smo svu proceduru za ishođenje svih potrebnih papira i dobili smo građevinsku dozvolu. Obično se nakon građevinske dozvole raspisuje natječaj za izvođača radova. Građevinska dozvola došla je početkom siječnja kada je osnivačka prava nad ŽB Čakovec preuzela država. I država je rekla: ‘Sad smo mi gazde, nećete dobiti Centar’. I ta građevinska dozvola stoji kod mene na stolu od siječnja. A Zadarsko-kninska županija direktnom odlukom Vlade dobila je 6 milijuna eura za razvoj sustava palijativne skrbi.

Vlada, Upravno vijeće Bolnice, ministar – svi okreću glavu

Kumim, molim, tražim na svakoj sjednici Vlade, pišem pisma ministru i pisma premijeru. Dajte nam samo suglasnost. Mi ćemo provoditi projekt ako treba, mi ćemo ga sufinancirati. Samo nam dajte da pokrenemo projekt!

Formiralo se novo Upravno vijeće, rekao sam predsjednici Antoniji Marodi Medvedec da suglasnost traži od ministra. Ništa se ne događa. O kakvoj pomoći i podršci pričamo? Palijativna skrb treba brojnim našim sugrađanima. Sustav palijative je prioritet Međimurske županije!”, opisao je župan Posavec probleme s realizacijom projekta.

Drugačiji prioriteti

Župan se osvrnuo i trenutne prilike u Županijskoj bolnici u Čakovcu: “Umjesto da se kod ministra ide po pomoć za bolju zdravstvenu skrb u Međimurju, ministra se u proteklih nekoliko tjedana stalno pohodi, ali zbog kadrovskih i političkih odluka. Vidjet ćemo kako će se to rasplesti. Ministre, vaša je zakonska obveza dati suglasnost na Centar palijativne skrbi”.

Vijećnica Marić na kraju je zaključila kako se nada će se se njezini kolege saborski zastupnici, a među njima gospodin Ljubomir Kolarek, potruditi da Međimurje dobije Centar.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije