ivana posavec

VIDEO Urinarna inkontinencija i prolaps: Utjecaj sjedilačkog života i važnost vježbanja za zdravlje

Budite uporne, marljive i ustrajne jer to je jedini ispravni put do zdravog i čvrstog tijela

Zbog sjedilačkog načina života, pretilosti i neaktivnosti sve je više žena koje imaju problem otjecanja mokraće onda kada to ne žele.

Urinarnu inkontinenciju dijelimo najčešće u dvije osnovne vrste, a to su stresna i urgentna. Stresna inkontinencija je kada se tijekom naglog pokreta, skoka, trčanja, dizanja velikog tereta ili kihanja, stvara pritisak na mokraćni mjehur te češće pogađa žene s više poroda, teških vaginalnih poroda i onih s prekomjernom tjelesnom težinom. Urgentna inkontinencija kod koje je poriv za mokrenjem iznenadan i neodgodiv, a često mokraća sama pobjegne i prije nego žena stigne do wc-a, a ona je često izazvana hladnoćom, hodanjem bosih stopala, šumom vode i slično.

Borba protiv urinarne inkontinencije je vježbanje i aktivan način života, a ako dođe do teških stanja, tada je jedini izlaz operativni zahvat, kojeg, sigurna sam nitko od nas ne želi. Jačanje zdjelice i zdjeličnog dna je od ključne važnosti, a tu spada i područje kukova i kralježnice, kao kompletan dio core-a. Zadaća zdjelice, a pritom mislim na kosti, mišiće, ligamente i vezivno tkivo zdjelice je da čuva organe unutar nje, a to su svi ženski reproduktivni organi, mokraćni mjehur i tanko crijevo. Osim što se snažnim mišićima zdjelice borimo od inkontinencije borimo se i od prolapsa zdjeličnih organa.

Kod prolapsa žene najčešće osjećaju pritisak u donjem dijelu zdjelice i neugodan osjećaj punine, a vježbanje uvelike pomaže u rehabilitaciji, iako nekada je potrebna operacija i to nemojte odgađati, kao ni vježbanje nakon operacije koje treba biti trajno i ozbiljno. Kako žena stari tako je potreba za treninzima veća jer upravo se prolaps zdjeličnih organa i javlja zbog nekretanja, starenja, rađanjem i dizanjem teških tereta.

Trening bi trebao biti sastavljen tako da primarno jača mišiće zdjelice, trbuha, leđa i nogu bez nepotrebnog naprezanja i stresa. Polako, sigurno i učinkovito stižete do cilja. Imajte na umu da je cilj daleko, ali svakim treningom bliže. To su stanja koja zahtijevaju ozbiljan rad, disciplinu i kontinuitet. U videu možete pogledati vježbe koje bez nepotrebnog stresa na lokomotorni sustav, jačaju mišiće centralnog dijela tijela, bore se protiv raznih loših stanja, a između ostalog i urinarne inkontinencije.

Budite uporne, marljive i ustrajne jer to je jedini ispravni put do zdravog i čvrstog tijela.

Vježbe redom;

  • Duboko trbušno disanje 60 sekundi
  • Rameni most x20 ponavljanja
  • Pružanje noge x20 ponavljanja svakom nogom
  • Kratko podizanje trupa x30 ponavljanja
  • Dijagonalno pružanje suprotne ruke – noge u položaju upora klečeći x 10 ponavljanja svakom stranom
  • Krava mačka x10 ponavljanja
  • Piramida x10 ponavljanja

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije