MEĐIMURSKA ŽUPANIJA

MUKE PO JAVNOJ NABAVI Župan Posavec: Ili ćemo prihvatiti skuplju ponudu ili vratiti novce!

Župan: Imamo dvije mogućnosti - ili prihvatiti ponudu koja je veća i osigurati vlastita sredstva za pokrivanje ostatka troškova ili vratiti novce u fondove

Na 19. sjednici Skupštine Međimurske županije, koja se održala 26. rujna, županijski vijećnik Igor Ivković (HDZ) ponovno se dotaknuo, kako je sam naveo, nepravilnosti u posljednjoj državnoj reviziji poslovanja Međimurske županije.

Posebno ga je zanimala javna nabava te 14 ponuđača koji su u državnoj reviziji dobili opasku, odnosno je li tvrtka Interkast Ivice Bakse među njima.

Preporuka, a ne nepravilnosti

Nakon odgovora župana Matije Posavca u kojem se, između ostalog, osvrnuo na umjetno stvorenu negativnu atmosferu i politička podbadanja koja trpi u posljednje vrijeme, za govornicu je stala Anita Strniščak, pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu, ujedno i stručnjakinja licencirana za javnu nabavu. “To nisu utvrđene nepravilnosti, kako ste naveli, nego preporuka državne revizije u postupcima javne nabave. Preporuku smo dobili jer smo prihvatili ponude koje su bile više od procijenjenog troška javne nabave, što pak nije u suprotnosti sa zakonom”, odgovorila je pročelnica Strniščak vijećniku Ivkoviću te navela neke primjere:

“Radi se recimo o javnoj nabavi za prijevoz učenika osnovnih škola, što je pak zakonska obveza županije da organizira taj prijevoz. Zaprimili smo samo jednu ponudu od Rudi Expressa. Zatim poštanske usluge – samo je jedan ponuditelj na tržištu koji zadovoljava uvjete isporuke poštanskih pošiljaka. Kada smo uređivali dječje igralište Područne škole Peklenica, tijekom radova utvrdili smo da je potrebna i zaštitna ograda te pristupni put. Naknadno smo sklopili dodatak ugovoru i time su povećani troškovi. Na te smo stvari dobivali preporuke državne revizije. Mislim da tvrtka Interkast nije među dobavljačima Međimurske županije, no moram to provjeriti. Dobit ćete pisani odgovor”.

Prihvaćaju skuplje ponude jer drugih – nema

Pročelnica Strniščak još je jednom na kraju svog odgovora potvrdila: “Ne radi se o nepravilnostima, nego o preporukama državne revizije da se više pažnje posvećuje precijenjenosti javne nabave i već sam vam zadnji put rekla da je to u današnje doba jako teško zbog uvjeta na tržištu nakon korone, rata i ostalih utjecaja. Nismo mi jedini koji prihvaćaju ponude veće od procijenjene vrijednosti nabave – to radi cijela država!”.

Nema treće opcije

Župan Posavec se pak, odgovarajući na pitanje vijećnika Zvonimira Siladija o obnovi stare školske zgrade u Kotoribi, osvrnuo na otežano provođenje javne nabave: “Cijeli odabir izvođača radova je vrlo kompliciran. Jučer sam tako po peti put poništio natječaj za adaptaciju Memorijalne kuće Ladislava Kralja Međimurca preko puta Županije. Na pet javnih poziva nitko se nije javio. Ako sada poništimo još jedan natječaj, morat ćemo vratiti novce.

Poništili smo i natječaj za adaptaciju dvorca Feštetić u Pribislavcu vrijedan 6 milijuna eura jer smo dobili ponudu za milijun eura višu od predviđene vrijednosti javne nabave. Za adaptaciju škole u Donjem Vidovcu, čija je procijenjena vrijednost 250.000 EUR, najpovoljnija ponuda pristigla na poziv iznosi 345.000 EUR. Imamo dvije mogućnosti – ili prihvatiti ponudu koja je veća i osigurati vlastita sredstva za pokrivanje ostatka troškova ili vratiti novce u fondove. U nekim trenucima išli smo s prvom opcijom i na to nam je ukazala državna revizija te dala preporuku.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije