ČAKOVEČKI PARK

PERIVOJ ZRINSKI U Čakovcu postavljene hranilice za vjeverice

Šetači i prolaznici Perivoja Zrinski prolazeći stazama omiljenog im čakovečkog parka, sve češće opažaju dinamičnu igru vjeverica oko stabala

Ovi simpatični glodavci u potrazi su za lješnjacima, češerima, sjemenkama bora i drugim plodovima. Pravo je veselje sada u jesenje doba opaziti dug kitnjast rep i trk vjeverica koje marljivo skupljaju sjemenke i plodove te ih zatrpavaju u zemlju ili šupljine drveća kako bi ih konzumirale u zimskim i ranim proljetnim mjesecima.

Grad Čakovec je krajem rujna 2024. godine postavio nekoliko novih hranilica za vjeverice, čime će im pomoći prebroditi hladnije jesenje i zimske mjesece. Ovakve i slične aktivnosti značajno pomažu očuvanju i povećanju bioraznolikosti u Perivoju Zrinski.

Podsjetimo, Grad Čakovec je 2018. godine započeo projekt Repopulacija obične ili crvene vjeverice (Sciurus vulgaris) na području Perivoja Zrinski u Čakovcu, a na njemu je surađivala i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode.

Šetači Perivojem Zrinski radosno potvrđuju kako sve češće opažaju vjeverice

Europska crvena vjeverica je široko rasprostranjena u cijeloj Europi, međutim zabilježen je pad populacije, što se dogodilo i u Perivoju Zrinski. Vjeverice najviše ugrožava gubitak i fragmentacija staništa. Vjeverice značajnu ulogu imaju u procesu prirodnog pošumljavanja. Opazite li vjeverice, mirno ih promatrajte, fotografirajte i ne uznemiravajte ih. Uzvratit će vam svojom veselom igrom u Perivoju Zrinski.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije