ŽENSKI NOGOMET

SAVSKA VES ŽNK ‘Žibekice’ pobjednice prvog međimurskog turnira nogometnih amaterki

ŽNK „Žibekice“ iz Savske Vesi bio je organizator i domaćin zanimljivog turnira u mini nogometu, na kojem su uz domaće „Žibekice igrale i nogometašice  ŽNK  „Zlatice“ iz Belice i ŽNK „Hajduk“ iz Štrukovca

Ovaj mini turnir održan je u sklopu šire inicijative u Međimurju za pokretanjem Ženske nogometne lige Amaterke.

Naime, kako je istaknuo Tino Borko koordinator za rad s mladima u NK „Bratstvo“ Savska Ves- 

„U Međimurju postoji inicijativa da se osnuje Ženska nogometna liga. Ona bi bila više amaterska i rekreacijska, bez dobnog ograničenja za igračice i ne bi se igrala na cijelom nogometnom trenu, već po pravilima U-11, što znači 8 igračica i golman, na manje golove i utakmice bi se igrale 2 puta po 20 minuta. Do danas smo imali u Međimurju dva ženska amaterska kluba, ŽNK „Žibekice“ iz Savske Vesi i ŽNK „Zlatice“ iz Belice, a večeras po prvi put na ovom turniru nastupit će i ŽNK „Hajduk „iz Štrukovca.

Ono što je ohrabrujuće je da imamo povratnih informacija kako u puno međimurskih mjesta ima želje za formiranjem ženskih amaterskih klubova, tako da vjerujem da s proljećem iduće godine postoji realna mogućnost da se oformi ta Ženska amaterska nogometna liga. U planu je onda i prvenstvo koje bi se za sada igrala dvokružnim sustavom na jesen i na proljeće.“, kazao je Borko.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini također je dala  snažnu podršku inicijativi za osnivanje ženske nogometne lige namijenjene amaterskim igračicama, ističući važnost sporta u promicanju ravnopravnosti i osnaživanju žena u zajednici.

„Ova liga ne samo da će omogućiti ženama da se bave sportom, već će i stvoriti platformu za izgradnju zajednice i poticanje zdravog načina života. Cilj ove inicijative je pružiti priliku svim ženama, bez obzira na njihovo prethodno iskustvo, da se uključe u nogomet i razviju svoje vještine. Osnivanje lige također bi doprinijelo povećanju vidljivosti ženskog sporta, potaknulo mlade djevojke da se bave sportom te stvorilo uzore u lokalnoj zajednici.“, kazala je Cividini. Uz to, gradonačelnica  je pozvala sve zainteresirane strane, uključujući lokalne nogometne klubove, organizacije i volontere, da se uključe u ovaj projekt kako bi zajedno radili na stvaranju lige u kojoj će djevojke, žene, majke imati dodatnu mogućnost za bavljenje sportom, rekreacijom.

Nogometašice „amaterke“ podršku imaju i od MO Savska Ves i predsjednika Srećka Vranovića, ali i od Međimurskog nogometnog saveza čiji je predsjednik Kristijan Antolović na početku turnira svaku ekipu darovao s tri nogometne lopte. Tom prigodom Antolović je kazao,

“Upućujem velike i iskrene čestitke na ovoj inicijativi, kao i organizatoru današnjeg turnira. Želimo da s vremenom ovaj turnir postane tradicionalan, a onda da se i formira ta toliko željena Ženska nogometna amaterska liga, za koju koliko imamo saznanja postoji interes. Danas u Međimurju imamo jedan ženski nogometni klub ŽNK Međimurje koji se natječe u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi, a vi ste zapravo nastavak onog što se ugasilo prije petnaestak godina kada smo imali deset ekipa koje su se natjecale u ženskoj ligi. Zato još jednom čestitke, a podršku Međimurskog nogometnog saveza imate u svemu.“

„Žibekice“ pobjednice prvog turnira međimurskih nogometnih amaterki

Ono što na kraju treba spomenuti je kako su pobjednice turnira  Žibekice koje su protiv „Hajduka“ iz Štrukovec slavile rezultatom 3:1, te pobijedile „Zlatice“ iz Belice 3:2, dok su „Zlatice“ slavile protiv „Hajduka“ rezultatom 3:0.

Od travnja, kada su osnovane, „Žibekice“ su odigrale nekoliko utakmica protiv ŽNK“ Zlatice“ iz Belice te su u svim susretima upisale pobjede. Na turniru „3. Euro Kindergarten Football Cup“ u kategoriji „Mame“ osvojile su prvo mjesto.

Organizirale su humanitarnu utakmicu “Žena ženi” gdje su skupile donacije za Sigurnu kuću Čakovec.

Trenutno je u klubu 24 igračica koje aktivno treniraju i igraju nogomet, no to je broj koji će se vjeruju u klubu kroz naredno vrijeme i povećati, kako u Savskoj Vesi, tako i u Belici i Štrukovcu, a samim time potaknuti i ostale djevojke, žene, majke diljem Međimurja da se uključe u ovu inicijativu i pokažu svoje nogometno znanje, koje prema viđenom na jučerašnjem turniru nimalo ne zaostaje za onim njihovih očeva, supruga i ostalih nogometaša.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije