ČESTITAMO!

USPJEŠNA AKCIJA Hrvatska bez poginulih u prometu treću godinu zaredom

I ove godine u okviru Dana sigurnosti u prometu koji su se provodili od 16. do 22. rujna diljem Europe u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, kao središnji događaj 18. rujna proveden je „Dan bez poginulih u prometu“

Tijekom tog dana u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske dodatno su pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Cilj ovih aktivnosti bio je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

I cilj je ostvaren! Treću godinu zaredom na Dan bez poginulih u prometu, u Republici Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih osoba.

Hrvatska je tako i ove godine jedna od 12 zemalja članica Europske mreže prometne policije u kojima nije bilo poginulih osoba.

Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Luksemburg, Cipar, Sjeverna Makedonija, Portugal, Austrija, Litva, Estonija, Finska, Latvija, Malta i Bugarska.

Na cestama Republike Hrvatske 18. rujna dogodilo se 19 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih pet pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodilo se pet s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim nesrećama, pet osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđena 21 osoba.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 16. do 22. rujna 2024. godine proveli akciju „Roadpol Safety Days – Dani sigurnosti u prometu“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 314 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

  • 120 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 72 prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju,
  • 21 prekršaj nepropisne brzine kretanja vozila izvan naselja,
  • 29 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,
  • sedam prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol,
  • pet prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
  • tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
  • dva prekršaja upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje,
  • dva prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
  • prekršaj odbijana alkotesta radi utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu te
  • 52 ostalih prekršaja.

U vrijeme provođenja akcije (od 16. do 22. rujna) na području Policijske uprave međimurske nije bilo nesreća s poginulim osobama, dok je ukupno evidentirano sedam prometnih nesreća. Dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedan osoba lakše ozlijeđena, dok će se težina ozljede za drugu osobu naknadno okvalificirati te pet nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Zahvaljujemo svim sudionicima u prometu na poštivanju prometnih propisa – odgovornim ponašanjem u prometu spasili smo živote!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije