DIVAN IZLET

FOTO Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja proputovali Njemačku, Švicarsku i Lihtenštajn

Članovi Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja DGITM Čakovec su od 18. do 22. rujna 2024. godine proputovali Njemačku, Švicarsku i Lihtenštajn

Na tromeđu ovih država na Bodenskom jezeru prvog dana su posjetili gradove Lindau i Meersburg, prekrasne pitoreskne gradiće. Prije prelaska u Švicarsku boravili su na otoku Mainau, jednom od najvećih botaničkih vrtova Europe.

Prvi grad u Švicarskoj na ruti je bio Stein am Rhein, gradić s prekrasno oslikanim pročeljima kuća. Putnici su ostali bez daha čim su ugledali slapove Rajne kod Schaffhausena, do kojih su došli čamcima. Zürich je europski velegrad smješten na istoimenom jezeru s uobičajenim gradskom vrevom.

St. Gallen i njegove znamenitosti ostavili su vrlo dobar dojam na putnike, naročito opatijska knjižnica bivšeg benediktinskog samostana.

Radi se o jednoj od najvažnijih povijesnih knjižnica u svijetu jer je jedina samostanska knjižnica ranog srednjeg vijeka čiji je kvalitativno izvrstan fundus ostao netaknut od 8. stoljeća do danas. Jedan od najljepših švicarskih gradova Luzern smješten je na obali jezera Vierwaldstättersee.

Okružen je snijegom prekrivenim planinama, a u srcu grada se nalaze srednjevjekovni ostaci. Glavna atrakcija i simbol svakako je najstariji drveni natkriveni most u Europi Kapellbrücke. Izgrađen je u prvoj polovici 14. stoljeća, a tristotinjak godina nakon gradnje je ukrašen serijom od 158 trokutasto oblikovanih slika, smještenih ispod krova mosta, koje prikazuju važne događaje iz povijest grada.

Nedaleko Luzerna se nalazi Mt. Pilatus, jedan od omiljenih vrhova među alpinistima. Obzirom da nije bilo vremena za planinarenje, do vrha planine na 2.132 m su putnici stigli žičarom. Sunčano i vrlo toplo vrijeme omogućilo je nezaboravan pogled s vrha planine na 73 alpska vrha i brojna jezera.

Najstrmijom brdskom željeznicom putnici su se vratili u podnožje planine i nastavili putovanje autobusom uz prekrasne krajolike jezera i planina. Slikovita mjesta oko jezera vezana su za švicarskog junaka Wilhelma Tella, značajan za povijest stvaranja švicarske konfederacije.

Na putu do Lihtenštajna u mjestu Altdorf posjećen je spomenik ovom junaku. Lihtenštajn je jedna od najmanjih suverenih država na svijetu i bila je posljednja destinacija na ovom putovanju.

S obzirom na veselo raspoloženje međimurskih građevinara ne čudi što ih je tijekom cijelog putovanja pratilo sunčano i ugodno toplo vrijeme pa je i sam doživljaj ovih alpskih pitoresknih krajeva bio još i veći.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije