ČAKOVEC

FOTO U Čakovcu obilježen Europski tjedan sporta i Svjetskog dana srca

Danas je sportska dvorana I. osnovne škole Čakovec bila polazište velike javnozdravstvene akcije – povodom Europskog tjedna sporta i Svjetskog dana srca - koju su s nizom suradnika, te uz podršku Međimurske županije i Grada Čakovca, organizirali županijski Zavod za javno zdravstvo i Europe Direct Čakovec

Treneri iz brojnih sportskih klubova i udruga predvodili su sportske aktivnosti, među kojima i pješačenje do Staroga grada, dok su zdravstveni djelatnici građanima dijelili savjete te mjerili šećer u krvi i tlak, a aktivisti Crvenog križa Čakovec demonstrirali postupak reanimacije i pružanja prve pomoći.

Dovoljan je bio pogled na broj ljudi, broj učenika osnovnih i srednjih škola, ujedinjenih u promicanju zdravih životnih navika, da se jasno vidi na koliki je odaziv akcija naišla, te kako je dosegnula cilj.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je da važnost podizanja svijesti među građanima, te rad s najmlađima: 

„Međimurska županija u sinergiji sa svim javnim službama i javnim sektorom potiče tjelesnu aktivnost kako bismo suzbili pandemiju tjelesne neaktivnosti. Prema istraživanjima, čak 70 posto građana Europske unije se ne kreće dovoljno što pokazuje da je promicanje zdravog stila života zadatak svake zajednice. Samo u ovom satu tjelesnoga  odgoja sudjelovalo je više od 800 sugrađana svih dobi, što pokazuje razinu svijesti naših ljudi i taj stav treba održavati“, rekao je župan, dodavši da Međimurska županija ulaganjima u infrastrukturu, odnosno sportske dvorane i igrališta, podiže uvjete, a podržavanjem profesionalnog i rekreativnog sporta direktno utječe na aktivnost udruga i klubova.

Samo u ovoj godini, za program županijske Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurska županija uložila je više od pola milijuna eura, uz redovito financiranje obuke neplivača u svakoj novoj generaciji, školskih sportskih natjecanja, te nagrađivanja mladih za rezultate. I projektne aktivnosti su naglašene u domeni sporta i inkluzije, što pokazuje nedavno završen projekt No boundaries vrijedan 130.000 eura, namijenjen poticanju tjelesne aktivnosti među osobama s invalidnošću.

I gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da je Grad Čakovec vjeran saveznik svojim sportskim udrugama: „Prisustvo pretilosti i nekretanje među mladima traži od nas odgovor pa kontinuirano podržavamo javnozdravstvene akcije, te naše sportske udruge i njihove programe posvećene mladima“, rekla je gradonačelnica.

Brojnim sudionicima velike akcije obratile su se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec., te Renata Kutnjak Kiš, dr. med., spec., poručivši da je malo potrebno da se pokrenemo te mnogo učinimo za svoje zdravlje, umanjujući rizik od bolesti srca i krvožilnog sustava, karcinoma i drugih bolesti današnjice.

Europski tjedan sporta je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti koja se 2024. godine održava deseti put. Moto kampanje je #BeActive, a njezina vrijednost sadržana u činjenici da je namijenjena svima: Kampanja je ove godine usklađena s vrijednostima promicanima tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu: tolerancijom, inkluzijom te dobrobiti koju sport daruje ljudima, dakle vrijednosti koje mi već dugo njegujemo u našoj zajednici“, rekla je Marija Stanković, voditeljica Europe Direct Čakovec.

Organizaciju ovog praznika zdravlja u Čakovcu pomogli su Školski preventivni programi osnovnih i srednjih škola, Stručni aktiv nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture, Zajednica sportskih udruga Čakovca i Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan, Ljekarna Čakovec i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec.

Učenici Područne škole Gardinovec manifestaciju su okončali uvođenjem svih sudionika u ples, u Rim Tim Tagi Dim ritmu.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije